Veleposlaništvo RS Praga /Konzularne informacije /Bivanje v Češki republiki /

Bivanje v Češki republiki

Državljani EU ne potrebujejo vizuma za vstop v Češko republiko. Za vstop v ČR potrebujejo veljavni potni list ali osebno izkaznico, ki morata biti veljavna v času potovanja. V ČR lahko brez vizuma bivate do 90 dni.

V primeru, da je državljan EU v Češki republiki več kot 90 dni, zaprosi pri območni enoti t.i. Policije za tujce ("Služba cizinecké a pohraniční policie") za dovoljenje za prebivanje. Formular je mogoče dobiti na Policiji za tujce ali pa na relevantni internetni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Vse ostale koristne informacije za državljane EU in njihove družinske člane, ki bivate v Češki republiki velja omeniti tole spletno stran Ministrstva za notranje zadeve ČR: http://www.mvcr.cz/mvcren/article/eu-citizens-and-their-family-members.aspx.

Državljan EU se mora v roku 30 dni prijaviti pri območni enoti Policije za tujce, kar pa ne velja v primeru, da ste nastanjeni v hotelu ali v penzionu.

Pomembne telefonske številke:

Gasilci - 150
Reševalci - 155
Policija v Pragi -156
Policija ČR - 158

Pomembni telefonski številki za pomoč v prometu: 1240 in 1230. Telefonske številke pomembnejših bolnic in zdravstvenih ustanov najdete tudi na tej povezavi. 
 
Ostale koristne povezave:

Ministrstvo za zunanje zadeve ČR: http://www.mzv.cz
Ministrstvo za notranje zadeve: http://www.mvcr.cz
Ministrstvo za pravosodje ČR: http://www.mpsv.cz
Policija ČR: : http://www.mvcr.cz/policie/index.html
Zbirka zakonov ČR: http://www.sbirka.cz/archiv.html
Urad za zaposlovanje ČR: http://www.uradprace.cz
Češka narodna banka: http://www.cnb.cz/cz/index.html
Veleposlaništvo ČR v Ljubljani: http://www.mzv.cz/ljubljana

Prometne informacije:

V Češki republiki se cestnine plačuje po sistemu nakupa nalepke ("dálniční známka) z veljavnostjo 10 dni, enega meseca ali enega leta. Nalepko je možno kupiti na mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah. Cene vinjet so dostopne tule.

Podrobnejše prometne informacije so na voljo na internetnih straneh:
http://www.uamk.cz/
http://www.amzs.si/

Dovoljena vsebnost alkohola v krvi:

V Češki republiki ni dovoljeno uživati alkohol pred ali med vožnjo, saj velja 0,0 promila v krvi (zakon št. 361/2000, 2. odstavek).

Potovanje z malimi živalmi:

V Češki republiki je stopila v veljavo Uredba (ES) št. 998/2003 Evropskega parlamenta in Sveta o zahtevah v zvezi z zdravstvenim varstvom živali, ki se uporabljajo za nekomercialne premike živali. Za vstop hišnih živali v Češko republiko je potrebno:
- mednarodni potni list, v katerem mora biti vpisano cepljenje proti steklini, ki mora biti starejše od enega meseca in ne sme biti starejše od enega leta
žival mora biti označena z elektronskim mikročipom ali z vidno tetovirano številko
Podrobnejše informacije so na voljo na internetni strani Veterinarske uprave ČR: www.svscr.cz