Veleposlaništvo RS Praga /Politični odnosi /

Politični odnosi

Veleposlaništvo Republike Slovenije  v Pragi predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v  Češki republiki, varuje in uresničuje interese  Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v Češki republiki ter pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje med Republiko Slovenijo in Češko republiko.

Odnosi  Republike Slovenije s Češko republiko so prijateljski in partnerski, medsebojno sodelovanje pa  razvejano. Med državama poteka redni politični dialog na najvišjih ravneh. Državi sta partnerici v Evropski uniji in zaveznici v Zvezi Nato.

Republika Slovenija se trenutno pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu Evropske unije v obdobju med julijem in decembrom 2021. Češka republika bo Svetu EU predsedovala med julijem in decembrom 2022.

POMEMBNEJŠI OBISKI V ZADNJIH LETIH

17. in 18. septembra 2021 se je na delovnem obisku na Češkem mudil minister za obrambo RS Matej Tonin, ki je imel v Ostravi bilateralno srečanje s češkim ministrom za obrambo Lubomírjem Metnarjem. Ministra sta se pogovarjala o mednarodnih varnostnih razmerah in se strinjala, da je zagotavljanje stabilnosti ključno sodelovanje. MO Tonin se je v Ostravi udeležil Dnevov NATO-a, ki so letos potekali pod geslom "Naša varnost ni samoumevna".

20. julija 2021 se je minister dr. Anže Logar udeležil srečanja C5 v Mělníku. Namen srečanja je bila koordinacija ukrepov proti širjenju COVID-19, izmenjava pogledov glede položaja na Zahodnem Balkanu in v Belorusiji. Ministri so enotno izrazili sporočilo "Vrnitev v normalnost je možna samo s cepljenjem".

13. julija 2021 se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot osrednji govorec udeležil 7. foruma Praški evropski vrh, ki je potekal v Pragi v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Češke republike ter mislišča Europeuma. PR Pahor se je v okviru PES srečal tudi z udeleženci foruma Mladi evropski voditelji (Future European Leaders Forum – FELF), s katerimi se je pogovarjal o njihovi viziji evropske prihodnosti. 12. julija 2021 se je PR Pahor v Lánych srečal s predsednikom Češke republike Milošom Zemanom.Predsednika sta se pogovarjala o pandemiji Covid-19 in njenih učinkih na politične, gospodarske in širše družbene razmere. Izmenjala sta tudi poglede na odnose Evropske unije z drugimi državami.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je 2. junija 2021 v Pragi pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU sestal s češkim kolegom Janom Hamáčkom. Predstavil mu je prednostne naloge za notranje zadeve: iskanje ustreznih rešitev pri pogajanjih o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu, krepitev schengenskega območja, zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU ter se regionalno posvetiti regiji Zahodnega Balkana.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil med 20. in 21. majem 2021 na delovnem obisku Pragi. Sestal se je s češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem in ministrom za promet Karlom Havlíčkom. Pogovarjali so se o dvostranskem sodelovanju med državama na področju prometa, infrastrukture in energetike. Omenjeno je bilo na primer sodelovanje med Slovenijo in Češko na področju železniškega prometa in železniške infrastrukture, sodelovanje med državama na področju pomorskega prometa ter podpora cilju podnebne nevtralnosti Evropske unije do 2050.

Slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je 18. novembra 2020 udeležil Prague European Summit, vsakoletne platforme za strateški dialog o skupnih odzivih na izzive EU. Sodeloval je v ministrskem panelu z naslovom "Prihodnost EU po pandemiji COVID", skupaj z zunanjimi ministri Češke, Slovaške in Avstrije.
Minister dr. Logar je v razpravi poudaril, da trenutno živimo v času velikih sprememb, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje in postavljajo pod vprašaj mnoge doslej samoumevne stvari. Evropska unija se po ministrovih besedah sooča z izzivi, kot so spremenjeni mednarodni gospodarski odnosi in spreminjajoče se globalno varnostno okolje.
V nastopu je minister dr. Logar omenil tudi pomen regionalnega sodelovanja znotraj Unije, še posebej v kriznih razmerah. Pri tem je izpostavil neuradno skupino zunanjih ministrov Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije - tako imenovano Central 5 (C5). Ta se je oblikovala kmalu po izbruhu pandemije z namenom usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa in obravnavanja drugih regionalnih in mednarodnih vprašanj.


Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je 14. oktobra 2020 v okviru bilateralnega srečanja sestal z ministrom za zunanje zadeve Češke republike Tomášom Petříčkom. Pogovor je tekel predvsem o pomenu usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja covid-19 tako na ravni Evropske unije kot tudi v okviru formata C5. Ministra sta se pogovarjala tudi o okrevanju evropskega gospodarstva ter o krepitvi regionalnega sodelovanja.
V okviru delovnega obiska je minister dr. Logar skupaj s češkim kolegom Petříčkom slovesno predal eksekvaturo novi častni konzulki Republike Slovenije v Brnu Andrei Ungeroví.
Minister dr. Logar se je v Pragi srečal tudi s predsednikom Vlade Češke republike Andrejem Babišem. Osrednja tema njunega pogovora je bil nadaljnji razvoj različnih oblik srednjeevropskega sodelovanja.

15. septembra 2020 se je minister za zunanje zadeve Češke republike Tomáš Petříček udeležil tretjega srečanja zunanjih ministrov neuradne pobude Central 5 (Slovenija, Češka, Avstrija, Madžarska, Slovaška), ki je nastala v času izbruha pandemije novega koronavirusa iz potrebe po tesnem usklajevanju ukrepov za njeno zajezitev. Ministri so velik del razprave posvetili usklajevanju ukrepov ter blažitvi gospodarskih in družbenih posledic pandemije covid-19.

31. avgusta 2020 sta se češka predsednik vlade Andrej Babiš in zunanji minister Tomáš Petříček udeležila 15. Blejskega strateškega foruma (BSF). Razprava na letošnjem forumu je bila namenjena vlogi regionalnega sodelovanja pri premagovanju globalnih izzivov znotraj Evropske Unije, povezovanju srednjeevropske regije, predvsem s prometno in energijsko infrastrukturo, in pomenu zavedanja transatlantskega partnerstva.

23. aprila 2020 sta se slovenski zunanji minister dr. Anže Logar in češki zunanji minister Tomáš Petříček sestala na avdiovizualni konferenci, kjer sta naslovila soočanje držav z epidemijo COVID-19. V juniju 2020 sta imela tudi neformalno srečanje na Gorenjskem. Takratni zunanji minister dr. Miro Cerar se je 27. februarja 2020 udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve V4 (Češka, Madžarska, Poljska Slovaška), Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija), Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Med 23. in 25. aprilom 2019 se je na uradnem obisku v Češki republiki mudil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Maja 2019 se je odprtja razstave slovenskih impresionistov v Pragi udeležil minister za kulturo Zoran Poznič. Maja 2019 sta se na delovnem kosilu v Sloveniji srečala slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar in češki zunanji minister Tomáš Petříček. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na Brdu pri Kranju in v Ljubljani gostil predsednika Češke republike Miloša Zemana, ki se je 5. in 6. junija 2019 udeležil vrha pobude Tri morja. Spremljal ga je tudi češki minister za promet Vladimír Kremlík. Predsednik Pahor se je udeležil srečanja predsednikov razširjene Višegrajske skupine (V4+), Slovenije in Srbije, ki je potekalo 3. oktobra 2019 v Pragi, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec pa se je udeležila srečanja kmetijskih ministrov V4+ 4. oktobra 2019. Predsednik vlade Marjan Šarec se je 5. novembra 2019 v Pragi udeležil drugega vrha Skupine prijateljev kohezije, ki se je oblikovala v okviru pogajanj o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027.

V letu 2018 je oktobra Prago ob 100. obletnici ustanovitve Češkoslovaške obiskal tudi slovenski minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar. Aprila 2018 se je v Pragi na delovnem obisku mudila slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Decembra 2018 je predsednik Republike Slovenije Boruta Pahor načelniku češke policije Tomašu Tuhyu in vojaškemu zdravniku Alešu Rybki podelil odlikovanje za češki prispevek obvladovanju migracijske krize.

Oktobra 2017 se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor udeležil slovesnosti ob češkem državnem prazniku. Ob tej priložnosti je predsednik Češke republike Miloš Zeman predsedniku Pahorju vročil najvišje češko odlikovanje "Red belega leva", kot priznanje češke države za zasluge za poglobitev in izboljšanje slovensko-čeških odnosov in za izjemne zasluge za Češko republiko. Januarja 2017 se je na Češkem na uradnem obisku mudil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miroslav Cerar, na delovnem obisku pa slovenski minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Marca 2017 je Prago obiskala slovenska ministrica za okolje Irena Majcen.

Februarja 2016 se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odzval na povabilo na predsedniški obisk na Češkem. Aprila 2016 se je srečanja kmetijskih ministrov V4+ v Pragi udeležil slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan, srečanja predsednikov parlamentov držav V4+ pa predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez. Maja 2016 je na Češkem potekal delovni obisk slovenskega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Junija 2016 sta Slovenijo obiskali delegacija Senata Parlamenta Češke republike ter delegacija Poslanske zbornice Parlamenta Češke republike. Oktobra 2016 pa je Češko obiskal slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan. 

Februarja 2015 smo na obisku v Sloveniji gostili predsednika češke Poslanske zbornice Jana Hamáčka, aprila pa na uradnem obisku predsednika Vlade Češke republike Buhoslava Sobotko. Decembra 2015 je Slovenijo na delovnem obisku obiskal minister za obrambo Martin Stropnický.

Aprila 2014 se je predsednik Češke republike Miloš Zeman odzval povabilu na uradni obisk v Sloveniji, slovenski minister za zunanje zadeve Karel Erjavec pa je bil na uradnem obisku na Češkem novembra 2014, Decembra 2014 se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Pragi udeležil srečanja voditeljev V4+.

VELJAVNI SPORAZUMI MED SLOVENIJO IN ČEŠKO

Celoten seznam mednarodnih dvostranskih aktov med Slovenijo in Češko je dostopen tukaj.
Akt o nasledstvu sporazumov nekdanje Jugoslavije z nekdanjo Češko in Slovaško federativno republiko, ki naj veljajo med Republiko Slovenijo in Češko republiko je na voljo tukaj.

DRŽAVNI SIMBOLI

Grb, zastava in himna Republike Slovenije označujejo pripadnost Republiki Sloveniji. Več o državnih simbolih najdete tule.