Veleposlaništvo RS Praga /Kultura /Tradicionalne slovenske jedi /

Slovenska potica

Slovenska potica je z različnimi sladkimi ali slanimi nadevi namazan kvašeni testeni zvitek z luknjo v sredini, pečen v okroglem lončenem, porcelanastem ali kovinskem pekaču – potičniku, ki ima ravno dno, obodno steno gladko ali narebreno z navpično stoječimi rebri, v sredini pa prirezani stožec. Tradicionalni oziroma najpogostejši nadevi za slovensko potico so orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov ter pehtranov s skuto.

Sestavine in priprava kvašenega testa:

1 000 g bele pšenične moke

30 g kvasa

100 g surovega masla

120 g sladkorja

10 g soli

3 rumenjaki 

10 vaniljevega sladkorja

10 ml ruma

do 500 ml mleka

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Po mesenju testo počiva vsaj 15 minut.

Po počivanju lahko:

(a) testo takoj razvaljamo na debelino 0,4 cm–1,5 cm v obliko pravokotnika, nadevamo z nadevom ter tesno zvijemo v zvitek;

(b) testo pustimo vzhajati in ga šele po vzhajanju razvaljamo na debelino 0,4 cm–1,5 cm v obliko pravokotnika, nadevamo z nadevom in tesno zvijemo v zvitek.


Zvitek položimo v namaščen potičnik, površino večkrat vertikalno prebodemo in pustimo vzhajati, da vidno naraste in je površina napeta, vendar pod otipom prsta puhasta.

Vzhajano testo lahko ponovno prebodemo tudi pred peko.

 

Sestavine orehovega nadeva

375 g sladkorja

100 g surovega masla

3 beljaki 

20 g vaniljevega sladkorja

1-2 noževi konici cimeta 

do 600 ml mleka


Priprava orehovega nadeva in potice:

1. Zmleta orehova jedrca prelijemo z vročim mlekom ter jih ohladimo.

2. Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

3. Testo razvaljamo na debelino mezinca ali vsaj 0,4 cm–1,5 cm.

4. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 1 kg orehovega nadeva. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih lahko ima 1–2 zavoja več.

5. Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jedrc.

6. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.

7. Potico v pekaču pustimo vzhajati.

8. Pred pečenjem potico po želji premažemo z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 °C–180 °C vsaj 40 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.

9. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo.

10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.