Veleposlaništvo RS Praga /Kultura /Sodelovanje lokalnih skupnosti /

Sodelovanje lokalnih skupnosti

Poglobljeno in prijateljsko sodelovanje med Slovenijo in Češko še bogatijo sodelovanja med lokalnimi skupnostmi, posameznimi mesti, kraji in vasmi.

Pobratena mesta

Slovensko-češko prijateljstvo gojijo partnerska mesta kot so Brežice in Dobřany, Gorenja Vas Poljane in Planá nad Lužnicí, Kotredež in Velké Opatovice, Krško in Přeštice, Ljutomer in Fulnek, Murska Sobota in Turnov, Radovljica in Ivančice, Slovenj Gradec in Češki Krumlov, Slovenske Konjice in Hranice, Škofja Loka in Tábor, Tožilec in Žatec pa tudi mesta, ki sodelujejo izven okvirov sklenjenih partnerstev kot so Šmarjerške Toplice in Teplice nad Becvou, Zagorje ob Savi in Havířov, Lipica in Kralupy nad Labem, Šenternej in Břeclav, Jesenice in Brno ter Piran in Znojmo.

Lipe slovensko-češkega prijateljstva

Že vse od leta 2000 se sodelovanje bogati tudi pod krošnjami lip slovensko-češkega prijateljstva. Prva lipa prijateljstva je bila posajena leta 2000 v češkem mestu Tabor. Kar 58 jih je bilo posajenih do danes, širom Slovenije in Češke.

Ena izmed njih raste čisto blizu našega veleposlaništva v Pragi. Leta 2020, na svetovni dan čebel sta v Pragi podžupan mestnega okrožja Praga 6 Jakub Stárek in slovenska veleposlanica na Češkem Tanja Strniša posadila 58. lipo češko-slovenskega prijateljstva v parku Charlotte Masaryk, ki je bil posebej izbran, ker ima velik simbolen pomen za oba prijateljska slovanska naroda. Charlotte Masaryk je bila soproga prvega češkega predsednika Tomáša Masaryka. Ta je dejal, da so Čehom poleg Slovakov najbližji prijateljski narod prav Slovenci. Masaryk je bil tudi velik prijatelj slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Pri skrbi za lipe slovensko-češkega prijateljstva je izjemo zaslužen dr. Jan Jelšik. Lani je dr. Jelšik prejel tudi medaljo za zasluge, ki mu jo je podelil slovenski predsednik Borut Pahor.

Mariborska vinska trta na Češkem

Še eden izmed povezovalnih členov med obema državama je potomka najstarejše vinske trte na svetu iz Maribora. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Ker tri take potomke najdemo tudi na Češkem. Prva je posajena na južnih, Plečnikovih vrtovih praškega gradu ob doprsnem kipu, posvečenemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Na Hradčanih sta jo leta 2014 posadila predsednik republike Borut Pahor in češki predsednik Miloš Zeman. Potomko stare trte z Lenta pa so mariborski čebelarji podarili tudi mestu Kyjov na Južnem Moravskem.