Veleposlaništvo RS Praga /Kultura /Slovenija - evropska gastronomska regija 2021 /

Slovenija - evropska gastronomska regija 2021

Projekt Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021 je usmerjen v povečevanje kakovosti življenja. Vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi promocijo kulinarike, gastronomije in turizma ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.

Slovenija je bila v začetku marca 2018 potrjena kot kandidatka za naziv evropska gastronomska regija 2021. V procesu pridobitve naziva je uradnemu podeljevalcu naziva Mednarodnemu inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) predložila knjigo kandidature OKUSITI SLOVENIJO, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Častni pokrovitelj kandidature je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V knjigi kandidature je Slovenija opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Predstavljeni so razvoj gastronomije Slovenije, strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije, vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej so omenjeni dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve.

Del knjige je namenjen predstavitvi evropskega sodelovanja in sodelovanja z drugimi partnerji evropskih gastronomskih regij na področju izobraževanja, komuniciranja, vključevanja prebivalstva, podpori malim in srednje velikim podjetjem na področju kulinarike in gastronomije ter ovrednotenju celotnega projekta. Predstavljeni so vsi projekti in programi zainteresiranih partnerjev, ki so usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in k razvoju inovativnosti.

8. oktobra 2018 je bil Sloveniji podeljen uradni naziv evropska gastronomska regija 2021. Naziv je bil Sloveniji podeljen na slovesnosti v okviru evropskega tedna regij in mest v Bruslju.

Pridobitev naziva Evropska gastronomska regija je izjemnega pomena za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije. S svojimi učinki pa hkrati prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem.

Preberite več o projektu.
Prelistajte publikacijo Okusiti Slovenijo.