Veleposlaništvo RS Praga /IZREDNI DOGODKI - KORONAVIRUS /

03. 03. 2020

Koronavirus (COVID-19) - aktualno stanje v Češki republiki in priporočila

(posodobljeno 27.3.2020 ob 18.30h)

Državljanom, ki so jih aktualne razmere ujele na poti v tujini priporočamo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na strani MZZ RS: www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/. Podrobnosti o omejitvah potovanj na/iz Češke so na voljo nižje.

Na Češkem so 1. marca 2020 potrdili prve tri pozitivne primere okužbe z virusom COVID-19 (koronavirus). Večina oseb se je prvotno okužila v severni Italiji, kasneje so se začeli pojavljati posamezni primeri prenosa okužbe znotraj države. Aktualno stanje na dan 27.3.2020 je (2279) okuženih. Doslej je bilo testiranih 31127 oseb. Podrobnejši statistični podatki (št. oseb v karanteni ipd.) so na voljo na tej povezavi: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Do sedaj sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so:

1.) Češka vlada je 12.3.2020 ob 14.00 uri s takojšnjo veljavnostjo uvedla izredne razmere. Ukrep bo trajal predvidoma 30 dni in bo vplival na številna področja (op. podrobnosti v posameznih točkah v nadaljevanju).

2.) Češka vlada je 15.3.2020 sprejela uredbo s katero je OMEJENO PROSTO GIBANJE OSEB NA OZEMLJU CELE DRŽAVE. Ukrep predvideva nekatere izjeme, kot so poti na/z dela, nakupi osnovnih živil, obiski zdravstvenih in socialnih ustanov, neodložljivi obiski sorodnikov, opravljanje nalog po uradni dolžnosti (policija, redarstvo, vojska...) ali izvajanje osnovnih nujnih dejavnosti (zdravstvena oskrba, javni prevoz...). Besedilo uredbe je dostopno na spletni strani vlade (samo v CZ jeziku): https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/rozhodnuti-vlady-o-zakazu-volneho-pohybu-osob-180358/

3.) Od 14.3.2020 je ponovno uvedena mejna kontrola na meji z Nemčijo in Avstrijo, mejo je možno prestopati samo na 7 mednarodnih prehodih z Nemčijo in 4 z Avstrijo. Patrulje izvajajo poostrene preglede, potnikom je lahko izmerjena telesna temperatura. V primeru izkazanih simptomov oz. suma na okužbo so potniki dolžni dovoliti odvzem brisov na sami lokaciji mejnega prehoda in tam počakati na izvide ter se ravnati po navodilih pristojnih. Podoben režim se je s 16.3. razširil tudi na mejo s Poljsko in Slovaško po tem, ko sta ti dve državi na meji uvedli svoje ukrepe.

Op. 1: predvsem na (najbolj frekventnih) mejnih prehodih s Poljsko in Slovaško se tvorijo dolge kolone tovornih vozil, priporočamo sprotno spremljanje stanja.

4.) za čas trajanja izrednih razmer veljajo PREPOVEDI IN OMEJITVE ZA POTOVANJA V TUJINO IN ZA VSTOPE IZ TUJINE V ČEŠKO REPUBLIKO. UKREP VELJA OD 16.3.2020 ZA DRŽAVLJANE VSEH DRŽAV. Ukrepi se deloma razlikujejo glede na to ali gre za državljane Češke ali tujce.

Op. 1: na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve so zbrane podrobnejše informacije s pomočjo katerih se lahko preveri pogoje vstopa/izstopa v konkretnih situacijah, povezava: https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22239932&doctype=ART

Op. 2: na spletni strani Ministrstva za zdravje je objavljen seznam rizičnih držav, ki se prilagaja razvoju situacije in priporočilom WHO, povezava: https://koronavirus.mzcr.cz/staty-sveta-s-vysokym-rizikem-prenosu-nakazy/.

Op. 3: za posebne kategorije oseb veljajo določene izjeme (npr: državljane EU, ki čez Češko tranzitirajo v domačo državo, voznike tovornih vozil in avtobusov, otroke do 18 let, če so EU državljani in je eden od staršev državljan CZ; osebe naročene na nujne operacije ali zdravljenje ter nekatere druge kategorije oseb; vse izjeme so objavljene na spletni strani MNZ Češke, ki seznam sproti posodablja:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/exceptions-to-travel-restrictions.aspx (ANG verzija)

https://www.mvcr.cz/clanek/vyjimky-z-omezeni-cestovani.aspx (CZ verzija)

5.) Od 30. 3.2020 bodo za tranzit tujcev (vključno državljanov EU) veljala spremenjena pravila za organizirane skupinske evakuacije/repatriacije, ki jih koordinira Ministrstvo za zunanje zadeve CZ, kot tudi za individualne evakuacije preko letališča v Pragi in vseh čeških mejnih prehodov. Tranzit bo možen samo za enkratno evakuacijo / repatriacijo do države izvora in ne za katerikoli drug namen. Vsaj 24 ur pred načrtovanim vstopom v Češko republiko mora biti iz veleposlaništva poslana diplomatska nota s podatki o osebah v tranzitu, prevoznem sredstvu in trasi. Osebe v tranzitu morajo imeti kopijo note pri sebi pri vstopu in tekom celotne poti skozi CZ. Potniki morajo ves čas nositi obrazno masko ali drugo zaščito čez nos in usta ter upoštevati vsa druga pravila, ki veljajo v času izrednega stanja na CZ. Če so v tranzitu po kopnem, morajo biti postanki omejeni na najmanjše število.

6.) Od 14.3.2020 so UKINJENE REDNE AVTOBUSNE, VLAKOVNE IN LADIJSKE LINIJE PREKO MEJA ČEŠKE REPUBLIKE. V mednarodnem letalskem prometu se bo od čeških letališč uporabljalo samo še letališče Vaclava Havla v Pragi. Tujci (turisti, študentje) se lahko od 14.3.2020 vrnejo domov le z osebnim vozilom (z do 9 sedeži), izrednimi avtobusnimi prevozi ali letalskimi prevozi. Češki državljani in tuji državljani s stalnim ali začasnim prebivališčem na Češkem se lahko vrnejo na Češko z izrednimi avtobusnimi prevozi, osebnimi vozili ali letalskimi prevozi. Češki prevozniki lahko na Češko vrnejo prazne avtobuse ali vlake, prav tako lahko tuji prevozniki s Češke odpeljejo prazne avtobuse oz. vlake, zgolj s posadko. Do preklica je suspendirana prepoved vožnje za vozila nad 7,5 tone ob nedeljah.

7.) Vsi državljani Češke in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem, ki se vračajo iz rizičnih držav so dolžni ostati doma in stopiti v stik s svojimi osebnimi zdravniki. Vsem, ki so se od 13.3.2020 od 12.00 ure domov vrnili iz rizičnih držav bo odrejena obvezna 14 dnevna karantena. Vsem, ki se bodo domov vrnili iz varnih držav, bo karantena odrejena v primeru ugotovljenih simptomov.

8.) Od 14.3. dalje se ne bodo več sprejemale vloge za vizume in bivalna dovoljenja. Že začeti postopki za kratkoročne vizume se bodo ustavili, že začeti postopki za dolgoročne vizume ali bivalna dovoljenja pa prekinili za čas izrednega stanja. Vsi tujci, ki so se v času razglasitve izrednega stanja legalno nahajali na ozemlju Češke, lahko tu ostanejo do ukinitve izrednega stanja. V zvezi s tem je vzpostavljen hotline (+420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396 ali e-mail: pobyty(at)mvcr.cz). Podrobnosti na: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/new-obligations-and-information-for-foreign-nationals-prevention-against-spread-of-covid-19.aspx

9.) Od 18.3.2020 je v javnosti obvezna nošnja zaščitnih mask. Od 14.3.2020 morajo biti zaprte vse restavracije, menze, bari in druga mesta kjer se servira hrana in pijača, casinoji, frizerski saloni, tržnice, itd. Določene izjeme veljajo za restavracije, ki nudijo razvoz hrane ali jo podajajo prek pultov na ulico (take-away), itd. Prav tako morajo biti od 14.3.2020 zaprte vse trgovine in prodajalne, odprte ostajajo le tiste najnujnejše (trgovine s prehrano, lekarne, bencinske črpalke, banke, pošte, trgovine s hrano za domače živali, trafike, itd.). V trgovine s prehrano lahko ob določenih urah vstopajo samo osebe starejše od 65 let. Podrobnosti so objavljene na spletni strani vlade (op. samo v CZ jeziku): https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-rozhodla-o-uzavreni-vsech-obchodu-krome-prodejen-potravin--lekaren--drogerii--cerpacich-stanic-a-nekterych-dalsich-180327/

10.) Od 9.3.2020 so z nekaterimi izjemami prepovedani obiski v bolnišnicah, domovih za starejše, zaporih, socialnih in drugih zdravstvenih zavodih. Za nedoločen čas je od 11.3.2020 odpovedan pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah na Češkem. Odpoved predavanj in prireditev so odredile tudi univerze in visoke šole. Odpoved (za enkrat) ne zadeva vrtcev.

11.) Od 13.3.2020 velja prepoved vseh javnih prireditev z več kot 30 udeleženci (kinematografi, gledališča, glasbene, športne, verske prireditve, ipd.). Prepoved ne velja za zasedanja ustavnih institucij in državnih organov ter sodišč. Za javnost je prav tako prepovedan vstop v športne objekte (telovadnice, fitnesi), naravna in umetna kopališča, solarije, savne, welnesse, knjižnice, galerije, ipd.

12.) Direktne letalske povezave z nekaterimi državami (Kitajska, Italija, Južna Koreja) so prekinjene, število poletov se zmanjšuje tudi na drugih linijah. Uprava letališča Vaclava Havla v Pragi je za lete iz rizičnih območij predvidela posebna vstopna mesta s poostrenimi pregledi in ciljanim pregledom potnikov (tiste z izkazanimi simptomi osebje letališča napotuje na dodaten zdravstveni pregled). Restavracije na letališču so zaprte. Podrobnosti so na spletni strani letališča: https://www.prg.aero/en#/

Visoka denarna kazen (do 120.000 EUR) je zagrožena za kakršnokoli kršitev vseh ukrepov, ki so v veljavi.

Veljavnost vseh navedenih ukrepov je bila podaljšana do 1. aprila 2020. Ker se situacija sproti in hitro spreminja priporočamo, da v primeru potovanja iz ali na Češko dodatno spremljate informacije za tuje državljane o stanju in ukrepih v zvezi virusom COVID-19 na straneh pristojnih čeških organov:

Ministrstva za zunanje zadeve Češke republike:

https://www.mzv.cz/jnp/en/issues_and_press/press_releases/x2020_03_07_questions_and_answers_in_relation_to_the.html

Ministrstva za zdravje Češke republike:

https://koronavirus.mzcr.cz/

Ministrstva za notranje zadeve:

https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22239932&doctype=ART

Državljani RS, ki na svoji poti iz ali na Češko tranzitirajo druge države (Avstrijo, Nemčijo, Slovaško...) morajo spremljati in upoštevati tudi morebitne omejevalne ukrepe teh držav.

V primeru slabega počutja in izkazanih simptomih bolezni se obračajte na neprekinjeno odprte telefonske številke: + 420 724 810 106 in + 420 725 191 367 ali nujno številko 112 (op. priporočamo državljanom RS). Informacije in navodila o ravnanju lahko dobite tudi na telefonskih številkah čeških regionalnih higienskih postaj.

_______________________________________________________________________________

Priporočila slovenskih organov v zvezi s COVID-19

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdelal priporočila za vse, ki prihajajo v Slovenijo z območij izbruha koronavirusa oziroma se morda tja odpravljajo. Ministrstvo za zunanje zadeve sicer nenujna potovanja v rizične države odsvetuje.

Prihod z območja izbruha koronavirusa

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), svetujemo, da:

• ostanete doma in se izogibate stikom z drugimi ljudmi,

• pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu opišete svoje stanje,

• ne hodite v dnevne ambulante in urgence ampak se ustavite na posebnih vstopnih točkah za odvzem brisa

• upoštevate druga navodila zdravnika in pristojnih služb, higieno kašljanja, itd.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil posebno telefonsko številko, na kateri lahko dobite več informacij. Številka je dosegljiva vsak dan od 9. do 17. ure.

Pokličete lahko na: +386 31 646 617

Podrobnosti in priporočila za ravnanje so na voljo tudi na vladnem portalu:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/ (glavna stran)

www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/navodila-za-potnike/ (priporočila potnikom)