Veleposlaništvo RS Praga /IZREDNI DOGODKI - KORONAVIRUS /

Koronavirus (COVID-19) - aktualno stanje v Češki republiki in priporočila

Državljanom na poti v tujini priporočamo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na strani MZZ RS: https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino. Podrobnosti o pogojih in omejitvah potovanj na/iz Češke so na voljo nižje.

Na Češkem so 1. marca 2020 potrdili prve tri pozitivne primere okužbe z virusom SARS-CoV-2 (koronavirus). Do prvih okužb je prišlo v severni Italiji in Avstriji, kasneje so se okužbe začele širiti znotraj države in sedaj predstavljajo veliko večino primerov. Trenutno je aktivnih nekaj lokalnih žarišč, predvsem na vzhodu države ob meji s Poljsko. Podrobnejši statistični podatki o številu okuženih, testiranih, hospitaliziranih, dnevnem prirastu okužb, ipd. so na voljo na posebnem portalu Ministrstva za zdravje, povezava: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

1.) Češka vlada je 15.3.2020 sprejela uredbo s katero je OMEJILA PROSTO GIBANJE OSEB (z določenimi izjemami). Prav tako je določila OMEJITVE IN PREPOVEDI, ki se tičejo obratovanja trgovin, restavracij, barov, šol in vrtcev ter univerz, obiskov v bolnišnicah, zaporih, domovih za starejše, javnih prireditev, športnih dogodkov, vstopa v kulturne objekte, itd. Vlada je 7.4.2020 nekatere dosedanje prepovedi in omejitve začela odpravljati ali spreminjati. Trenutno veljaven režim je dostopen na spletni strani vlade:

https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/ (podrobnejša verzija v CZ jeziku)

https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/ (z zamikom posodobljena informacija v ANG jeziku)

2.) POGOJI VSTOPA NA ČEŠKO ALI TRANZITA preko njenega ozemlja in s tem povezane omejitve se razlikujejo glede na to ali gre za državljane Češke, državljane posameznih držav EU ali tujce iz tretjih držav, predvidene so tudi izjeme za določene kategorije oseb/upravičencev. S 15.06.2020 je v veljavo stopil NOV MEJNI REŽIM po katerem se države in območja na podlagi epidemiološke slike delijo v tri kategorije – varne države, države s srednjim tveganjem in države visokim tveganjem. Za prihode iz ali potovanja v varne države (med njimi tudi Slovenijo) načeloma ni več nobenih omejitev. Za tretje države, ki na zemljevidu niso posebej označene velja domneva, da niso varne in je vstop iz njih možen samo v primeru, da oseba sodi v eno izmed siceršnjih izjem. Državljanom svetujemo, da pred vsako potjo natančno preučijo informacije na spletnih straneh Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za zdravje Češke republike, saj se pravila lahko tudi spremenijo. V primeru dvoma je za pojasnila možno zaprositi tudi Call Center pri MNZ Češke (št. objavljene na spodnjih povezavah) ali na posebnem e-mail naslovu: (cestovani.covid19(at)mvcr.cz).

https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22239932&doctype=ART (informacija v EN jeziku)

https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22239079&doctype=ART&#Cestovani (podrobnejša informacija v CZ jeziku)

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/ (seznam varnih držav)

3.) Na meji z Nemčijo in Avstrijo so od 26.5. ponovno odprti vsi mejni prehodi, ki obratujejo 24ur/dan. Na njih češki mejni organi ne izvajajo več sistematične kontrole ampak ciljne/naključne preglede. Na mejnih prehodih s Poljsko in Slovaško mejno kontrolo izvajajo mejni organi teh dveh držav, zaradi tega je na nekaterih prisotna tudi češka mejna policija. Na mejah še vedno lahko občasno prihaja do zastojev. Podrobnosti so na voljo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Češke republike: https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22240339&doctype=ART

4.) Z 11.5.2020 je bila odpravljena prepoved mednarodnega železniškega, avtobusnega in vodnega potniškega prometa. Povezave in nekatere redne linije se počasi ponovno vzpostavljajo, vendar je obnova prejšnjih povezav postopna in odvisna od pogojev v sosednjih državah. Glede novih voznih redov priporočamo sledenje objavam na spletnih straneh posameznih operaterjev. Do preklica je suspendirana prepoved vožnje za vozila nad 7,5 tone ob nedeljah in praznikih.

5.) V mednarodnem letalskem prometu se od čeških letališč trenutno uporablja samo letališče Vaclava Havla v Pragi, za polete znotraj Schengenskega prostora pa so od 26.5. ponovno odprta tudi letališča Brno-Tuřany, Karlovy Vary, Ostrava-Mošnov in Pardubice. Od začetka meseca maja se postopoma ponovno vzpostavljajo nekatere neposredne letalske povezave s Prago, ki so bile v času izrednih razmer ukinjene. Uprava letališča Vaclava Havla v Pragi je še pred razglasitvijo izrednih razmer na Češkem za lete iz rizičnih območij predvidela posebna vstopna mesta s poostrenimi pregledi potnikov. Podrobnosti o voznem redu in režimu na letališču so na voljo na spletni strani letališča: https://www.prg.aero/en#/

6.) Slovenski in drugi tuji državljani, ki prebivajo na Češkem ali bi se na Češko želeli preseliti in si pred in v času trajanja izrednih razmer pri čeških organih niso uredili ustrezne prijave stalnega ali začasnega bivališča imajo možnost svoj status urediti v 60 dneh od konca izrednih razmer (t.j. do 17.07.2020). V tem času se bo bivanje tujcev s pretečenimi vizumi in/ali dovoljenji za prebivanje štelo za legalno. Tuji državljani, ki želijo po končanju izrednih razmer ostati na Češkem zaradi študija, dela ali druge aktivnosti se morajo pred iztekom omenjenih 60 dni obrniti na pristojni urad za azil in migracijsko politiko MNZ Češke republike v kraju, kjer prebivajo. Podrobnosti najdete na spletnih straneh MNZ CZ:

https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=21667282&doctype=ART

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/contacts.aspx

https://www.mzv.cz/jnp/en/information_for_aliens/news/stay_of_foreign_nationals_after_the_end.html

Vprašanja lahko naslovite tudi na klicni center MNZ Češke (+420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396 ali e-mail:  pobyty(at)mvcr.cz)

Za kršitev ukrepov, ki so v veljavi so zagrožene visoke denarne kazni. V določenih primerih lahko pristojni organi takoj na mestu kršitve izrečejo kazen do višine 10.000 CZK (380 EUR).

Priporočamo, da v primeru potovanja iz ali na Češko dodatno spremljate informacije za tuje državljane o stanju in ukrepih v zvezi virusom COVID-19 na straneh pristojnih čeških organov:

Ministrstva za zunanje zadeve Češke republike:

https://www.mzv.cz/jnp/en/issues_and_press/press_releases/x2020_03_07_questions_and_answers_in_relation_to_the.html

Ministrstva za zdravje Češke republike:

https://koronavirus.mzcr.cz/

Ministrstva za notranje zadeve:

https://www.mvcr.cz/ministerstvo-vnitra-ceske-republiky.aspx

Državljani RS, ki na svoji poti iz ali na Češko tranzitirajo druge države (Avstrijo, Nemčijo, Slovaško, Poljsko...) morajo spremljati in upoštevati tudi morebitne omejevalne ukrepe teh držav.

V primeru slabega počutja in izkazanih simptomih bolezni se obračajte na neprekinjeno odprte telefonske številke: + 420 724 810 106 in + 420 725 191 367 ali nujno številko 112 (op. priporočamo državljanom RS). Informacije in navodila o ravnanju lahko dobite tudi na telefonskih številkah čeških regionalnih higienskih postaj.

_______________________________________________________________________________

Priporočila slovenskih organov v zvezi s COVID-19

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdelal priporočila za vse, ki prihajajo v Slovenijo z območij izbruha koronavirusa oziroma se morda tja odpravljajo. Ministrstvo za zunanje zadeve sicer nenujna potovanja v rizične države odsvetuje.

Prihod z območja izbruha koronavirusa

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), svetujemo, da:

• ostanete doma in se izogibate stikom z drugimi ljudmi,

• pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu opišete svoje stanje,

• ne hodite v dnevne ambulante in urgence ampak se ustavite na posebnih vstopnih točkah za odvzem brisa

• upoštevate druga navodila zdravnika in pristojnih služb, higieno kašljanja, itd.

Podrobnosti in priporočila za ravnanje ter pogoji vstopa v Republiko Slovenijo so na voljo na vladnem portalu COVID, spletnih straneh Policije in NIJZ:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/ (glavna stran)

https://www.gov.si/teme/koronavirus/ukrepi-za-zajezitev-sirjenja-okuzb/#group-61246 (ukrepi v Sloveniji in pogoji za prehajanje državne meje)

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa (pogoji vstopa v državo in mejni prehodi)

https://www.nijz.si/sl (osrednja stran NIJZ)

www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori (pogosta vprašanja in odgovori)