Veleposlaništvo RS Praga /IZREDNI DOGODKI - KORONAVIRUS /

Koronavirus (COVID-19) - aktualno stanje v Češki republiki in priporočila

STANJE EPIDEMIJE NA ČEŠKEM 

Zadnje informacije o stanju epidemije na Češkem (v angleškem jeziku)

Podrobni podatki o okužbah, hospitalizacijah in ozdravelih (v češkem jeziku)

UKREPI IN OMEJITVE NA ČEŠKEM

Podroben seznam ukrepov in omejitev po posameznih regijah (v angleškem jeziku)

POGOJI VSTOPA NA ČEŠKO

Češka je na 5. stopnji sistema PES (protiepidemický systém). Velja prepoved prostega gibanja, prepoved gibanja na prostem med 21. in 5. uro, druženje je omejeno na 2 osebi. 

Potovanje na Češko je omejeno le na najnujneše razloge (delo, zdravstveni razlogi, udeležba na pogrebu, poroki, skrb za otroka).

!! Slovenija je od 5.2. uvrščena na tim. "temno rdeči" (zelo visoko tveganje) seznam držav.

Pogoji za vstop:
- predhodna izpolnitev spletnega obrazca (https://plf.uzis.cz/)
- negativni PCR test pred vstopom (izvid ne sme biti starejši od 72 ur)
- negativni PCR test najhitreje v 5 dneh po vstopu (do predložitve negativnega testa velja karantena)
- 14 dni po vstopu obvezna FFP2 maska

Izjeme:
- mednarodni promet (za tranzit skozi Češko z namenom potovanja v Nemčijo je potrebno predložiti negativni PCR test, ki ni starejši od 36 ur)
- čezmejni delavci
- nujna potovanja do 12 ur iz navedenih razlogov
- profesionalni športniki in člani reprezentance, ki se udeležijo treninga ali športne prireditve (po vstopu v ČR je potreben test, brez karantene)
- osebe, ki skrbijo za kritično infrastrukturo ČR
- družinski člani čeških državljanov, ki potujejo skupaj. s potrdilom o prestani karanteni
- čezmejni delavci, študentje, učenci iz sosednjih držav
- otroci do 5 let
- osebe, ki so covid že prebolele, s prestano določeno karanteno ter zdr. potrdilom

! Od 1.3. je tudi za tranzit skozi Češko potreben test (antigen ne sme biti starejši od 24 ur, PCR test pa ne od 72 ur).

V javnih prostorih je obvezna uporaba mask tipa FFP2/KN 95.

Državljanom svetujemo, da pred vsako potjo natančno preučijo informacije na spletnih straneh Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za zdravje Češke republike, saj se pravila spreminjajo.

V primeru dvoma je za pojasnila možno zaprositi tudi Call Center pri MNZ Češke (št. objavljene na spodnjih povezavah) ali na posebnem e-mail naslovu: cestovani.covid19(at)mvcr.cz

Opis vstopnih pogojev v Češko republiko (v angleškem jeziku)

Opis vstopnih pogojev v Češko republiko (v češkem jeziku)

UPORABNE POVEZAVE
Priporočamo, da v primeru potovanja z ali na Češko dodatno spremljate informacije za tuje državljane o stanju in ukrepih v zvezi virusom COVID-19 na straneh pristojnih čeških organov:
Ministrstva za zunanje zadeve Češke republike

Ministrstva za zdravje Češke republike

Ministrstva za notranje zadeve

KAJ STORITI V PRIMERU SIMPTOMOV OKUŽBE S COVID-19?
V primeru slabega počutja in izkazanih simptomih bolezni se obračajte na neprekinjeno odprte telefonske številke: + 420 724 810 106 in + 420 725 191 367 ali nujno številko 112 (op. priporočamo državljanom RS). Informacije in navodila o ravnanju lahko dobite tudi na telefonskih številkah čeških regionalnih higienskih postaj.

PRIPOROČILA GLEDE POTOVANJ – MZZ RS NENUJNA POTOVANJA V RIZIČNE DRŽAVE ODSVETUJE

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), svetujemo, da:
• ostanete doma in se izogibate stikom z drugimi ljudmi,
• pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu opišete svoje stanje,
• ne hodite v dnevne ambulante in urgence ampak se ustavite na posebnih vstopnih točkah za odvzem brisa
• upoštevate druga navodila zdravnika in pristojnih služb, higieno kašljanja, itd.

*********************************************************************************************************************************************************

POGOJI VSTOPA V SLOVENIJO

Ob vstopu v Republiko Slovenijo se priznajo tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah, hitri antigenski testi pa morajo biti opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja. Velja, da negativni izvid testa (PCR) ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, negativni izvid hitrega antigenskega testa (HAGT) pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Izjeme (brez karantene in negativnega testa) :

1.  oseba, ki je napotena na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega;
2.  oseba, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo ali iz nje v gospodarskem prometu ter za tovorni in potniški promet v tranzitu in zapusti Slovenijo v 8 urah po prehodu meje;
3.  oseba, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in jo zapusti najpozneje v 6 urah po vstopu;
4.  oseba z diplomatskim potnim listom;
5.  predstavnik tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvaja uradno nalogo in zapusti Republiko Slovenijo takoj, ko je po opravljeni nalogi to mogoče;
6.  oseba, ki je bila prepeljana v Republiko Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalno zdravstveno osebje v tem vozilu;
7.  otrok, ki še ni dopolnil 13 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom
8.  pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, ipd, ki izvaja humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč in se vrača čez mejo najkasneje v 48 urah po prehodu meje;
9.  oseba, ki predloži dokazilo o pozitivnem HAGT ali PCR izvidu testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev; Pri izjemah za vstop brez negativnega testa in napotitve v karanteno (tisti, ki so COVID-19 preboleli, in tisti, ki so bili cepljeni proti tej bolezni) velja, da je dokazilo lahko tudi rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ga oseba lahko sama natisne s portala zVem (ni potrebno potrdilo osebnega zdravnika).

www.gov.si/novice/2021-02-19-za-tiste-ki-so-covid-19-preboleli-za-vstop-brez-karantene-zadostuje-natisnjeno-dokazilo/

10. oseba, ki predloži dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7, MODERNA 14 in AstraZeneca 21 dni.

Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu ob predložitvi negativnega izvida testa, ki ni starejši od sedem dni * od odvzema brisa, dovoli:

- čezmejnemu dnevnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo in se vrača v 14 urah po prehodu meje;
- osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili;
- državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje;
- osebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Republiki Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi

* osebi, ki prihaja iz države članice EU ali schengenskega območja, katere 14-dnevna incidenca primerov okužbe s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je nižja od 14-dnevne incidence v Republiki Sloveniji, se vstop v Republiko Slovenijo dovoli brez napotitve v karanteno in brez preložitve negativnega izvida testa

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v RS napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje (PCR ali HAG) na prisotnost covid-19 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena.

Državljanom Republike Slovenije na poti v tujini priporočamo, da se registrirajo v spletni obrazec "potovanja v tujini" na strani MZZ RS.

Podrobnosti in priporočila za ravnanje ter pogoji vstopa v Republiko Slovenijo

Ukrepi za zajezitev širjenja okužb v Republiki Sloveniji

Prehajanje meja in seznam varnih in nevarnih držav

Pogosta vprašanja in odgovori za Nacionalni inštitut za javno zdravje