Veleposlaništvo RS Praga /Koristne informacije za bivanje v Pragi /

1.   Lega in podnebje

Praga leži v osrednjem delu Evrope, sredi češke kotline ob reki Vltavi. Klima je celinska; poletje je lahko tudi precej toplo, vendar praviloma ne dolgo (nekaj dni). Zima oz. obdobje (skoraj) brez sonca zna trajati precej dolgo (tudi od začetka novembra pa vse do marca). V zadnjih nekaj zimah je tudi v Pragi zapadlo nekaj več snega (cca 30-40 cm), kar lahko povzroči nekaj nevšečnosti, saj pluženje in čiščenje snega ni posebej učinkovito.

2.   Koristne informacije o Pragi

Mesto je primerno za vsakogar (za oba spola), v primerjavi z nekaterimi drugimi velikimi mesti v Evropi pa deluje precej umirjeno. Primerno je tudi za družine, saj ima veliko zelenih površin, parkov z igrali za otroke, ki so izjemno lepo urejeni.

Več podrobnosti o Pragi (in Češki) je mogoče najti na naslednjih spletnih straneh:

http://www.expats.cz/
http://www.praguepost.cz/
http://magistrat.praha-mesto.cz/default.aspx?l=2
http://sl.wikipedia.org/wiki/Praga
http://www.a-zprague.cz/
http://www.prague.cz/

Slika: Veleposlaništvo RS v Pragi, Pod Hradbami 15, Praga 6

3.   Prometne povezave do Prage

Praga je z Ljubljano od aprila 2014 povezana z redno direktno letalsko linijo Adrie Airways (cene vozovnic variirajo od 99 EUR dalje), let traja dobro uro. Več o destinaciji najdete na spletni strani: https://www.adria.si/sl/destinacije-in-leti/praga , o Pragi pa si nekaj koristnih informacij lahko pridobite tudi v njihovi Inflight reviji, kjer je bila februarja 2014 opisana tudi Praga: http://goo.gl/AyGEGE .

Letališče v Pragi (http://www.prg.aero/en/ ) je od središča mesta oddaljeno nekaj manj kot 20 km. Letališče je s centrom mesta povezano z avtobusi, ki vozijo v različne dele Prage vsaj vsake pol ure.

Železniška povezava je bodisi preko Salzburga (prestopanje) ali Dunaja (prestopanje), vožnja pa je sorazmerno dolga (več kot 10 ur). Časovno sprejemljiva povezava je tudi mednarodni vlak, ki vozi tudi preko Celovca in Prage (cca. 8 ur), cenovno se splača vozovnice kupiti preko interneta nekaj dni vnaprej.

Vožnja z avtomobilom (iz LJ cca 700 km) je mogoča po nekaj različnih poteh (LJ-Gradec-Dunaj-Jihlava-Znojmo-Praga; LJ-Gradec-Dunaj-Brno-Praga; LJ-Beljak-Salzburg-Linz-Česke Budějovice-Praga (v Avstriji se dodatno plača uporaba tunelov); LJ-Gradec-Linz-Česke Budějovice-Praga). Realni čas potovanja na relaciji Praga-LJ je nekje med 7 do 8 ur. V Avstriji in na Češkem je potrebno kupiti vinjeto. Informacije o cenah čeških vinjet so tu: http://www.motorway.cz/stickers .

4.   Mestni promet v Pragi

Mestni promet v Pragi slovi kot zelo dobro organiziran (metro, tramvaj, mestni oz. primestni avtobus). Taxi služb je več in dobro delujočih (npr. Taxi AAA). Cene so zmerne, pri taksistih pa je vsekakor dobro biti pozoren, saj so nagnjeni k prekomernemu zaračunavanju tujcem. Taksistom se plača tudi napitnina (10% cene računa). Ceste v Pragi so razmeroma dobre (v zimskem času se pojavljajo luknje v asfaltu, v katere ni dobro zapeljati – potrebna dodatna pozornost), na posameznih vpadnicah pa so jutranji zamaški neizogibni. Pri vožnji z avtomobilom skozi tunele v Pragi je potrebno voziti po hitrostnih omejitvah, saj so praviloma v tunelih stacionarni radarji.

Informacije o mestnem prometu so dostopne tule: http://www.dpp.cz/en/ , za predstavo o trasah metrojev in tramvajev si oglejte karte: http://www.dpp.cz/en/transport-around-prague/transit-schematics/ . Veleposlaništvu RS v Pragi je najbližje postaja tramvaja Vozovna Strešovice (linije 25, 18, 2 in 1) – linija 18 pelje v neposredni center mesta. Izmed metro postaj sta najbližje postaji Hradčanska in Dejvicka (zelena linija). Cena vozovnice za tramvaj je 24 CZK (za pol ure – v tem terminu se jo lahko uporabi tudi za metro), tiste z daljšim časovnim razponom veljavnosti so malce dražje.

5.   Jezik

V vsakdanjem življenju je na prvem mestu Češčina - potem pa dolgo nič... Lokalno prebivalstvo svetovne jezike ne govori prav pogosto (po zadnji raziskavi Eurostata je Češka po znanju angleščine celo na zadnjem mestu med EU državami). Možnosti za učenje Češčine je veliko. Cena osnovnega tečaja (60 ur) se začne nekje pri 350 EUR in navzgor (odvisno od velikosti skupine, termina...). Izjemno pomembno je, da se jezika vsaj v osnovah naučite že pred prihodom na Češko. Dobri kontakti na učitelje češkega jezika so na veleposlaništvu.

6.   Veleposlaništvo RS v ČR

Veleposlaništvo RS v ČR se nahaja na območju Praga 6, v neposredni bližini Hradčanov (sorazmerno blizu centra mesta). Z avtomobilom je dobro dostopno, prav tako so v neposredni bližini tramvaj, avtobus in metro. Parkirna mesta so zagotovljena za vse uslužbence (5 parkirišč). Za prihod na delo je potrebnih 20-30 minut. V neposredni bližini veleposlaništva je postaja tramvaja (številka 18 pelje v center mimo poznanega Karlovega mostu – predlagamo postaji Staromestke namesti ali Karlove lazne). Veleposlaništvu sta najbližji metro postaji Hradčanska in Dejvicka (oboje na zeleni liniji).

Dodatne informacije o veleposlaništvu najdete na statični spletni strani, veliko več pa tudi na njihovi Facebook strani, kjer so dnevne objave zanimivih dogodkov, ki povezujejo Češko in Slovenijo. Spletna stran VPR je: http://www.praga.veleposlanistvo.si/, Facebook stran pa: http://goo.gl/Dm584U .

7.   Zdravstvena oskrba

Zdravstvena oskrba je primerna, osebnega zdravnika je mogoče najti brez večjih težav. Z zdravstvenim zavarovanjem problemov ni bilo. Specialisti so dobro dostopni, prav tako pediatri iz zobozdravniki. S problemi na zdravstvenem področju se doslej še nismo srečali. Največja bolnica je Motol (http://www.fnmotol.cz/en/ ), ki je neke vrste praški klinični center in urgenca obenem. Dobre storitve nudi tudi t.i. vojaška bolnica (ki pa je zelo sodobno opremljena bolnica, dostopna vsem, ni čakalnih vrst, imajo tudi urgenco, glej: http://www.uvn.cz/index.php ). V čeških zdravstvenih ustanovah je običajno, da se za obisk na recepciji plača vstopni strošek, t.j. 30 CZK. Urgentna telefonska številka za reševalna vozila v nujnih primerih je 155. Preostale pomembne nujne številke so dostopne tu: http://www.praha.eu/jnp/en/first_aid/index.html .

8.   Šole

V Pragi je poleg običajnih čeških šol na voljo tudi več kakovostnih mednarodnih šol v različnih jezikih - največ v angleškem jeziku, so pa tudi v francoskem in nemškem.

Češki javni vrtci so precej zasedeni. Obstajajo tudi zasebni vrtci, kjer pa znajo biti cene precej visoke. Praviloma v vrtce sprejemajo otroke od 3 leta starosti naprej. Otroci so v čeških šolah šoloobvezni s šestimi leti, v mednarodnih pa že prej.

Najbližje slovenskemu veleposlaništvu je angleška mednarodna šola Parklane, kjer pa poučujejo tudi češki jezik: http://www.parklane-is.com/ . Zelo poznani sta tudi mednarodni šoli International School of Prague (najlepša in najdražja sicer): http://www.isp.cz/, The Prague British School (http://www.pbschool.cz/cz/) ter Riverside International School (http://www.riversideschool.cz/ ).

V Pragi poteka dodatni pouk Slovenščine enkrat tedensko (v šolskem letu 2013/14 ob petkih med 16-19 ure) na ulici Soukenicka 10, Praha 1 (v centru). V t.i. slovenski šoli (za otroke od 5 leta dalje) pogosto potekajo tudi druge aktivnosti za otroke, kot npr. gostovanja slovenskih otroških literarnih avtorjev, lutkarjev ipd. Slovenska šola je dober prostor za druženje slovenskih otrok in njihovih staršev. Vkolikor imate majhne otroke predlagamo, da svoj interes za obiskovanje slovenske šole čim prej po imenovanju za VPR kontaktirate učiteljico Heleno Poche. Njeni kontakti so na veleposlaništvu.

Posledice selitve v tujino so zelo različne od primera do primera, predvsem pa odvisne od starosti otrok, o vpetosti v določeno okolje, razvitih socialnih stikov, sposobnosti prilagajanja na nove okoliščine, stopnje samostojnosti in komunikativnosti, odnosov v družini... Glede šole je pomembno omogočiti prehajanje med šolami z enakim ali vsaj podobnim šolskim programov (in seveda jezikom), npr. angleško govoreče z IB programom...V tem smislu je zelo koristno izvajati selitev med šolskimi počitnicami in ne sredi šolskega leta.

9.   Organiziranost Slovencev

Najstarejše delujoče slovensko društvo v Češki republiki se nahaja v Brnu (od 1. novembra 2002). Spletna stran društva z uradnim nazivom Česko-slovinská společnost je http://www.cz-slo-spolecnost.eu/ , predsednica je mgr. Alena Šamonilová.

V Češki republiki od 14. februarja 2013 deluje še eno slovensko društvo, ki nosi ime po velikem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku. Sedež društva je v Berounu. Prvi predsednik je bil g. Peter Kuhar, ki pa te funkcije ne opravlja več. Njihove aktivnosti lahko najdete na Facebook strani

Sicer na Češkem živijo slovenski državljani, ki so pretežno zaposleni v slovenskih podjetjih na Češkem, njihove družine in študentje. Ob petkih je organiziran tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika za slovenske otroke na Češkem (več o tem v posebnem poglavju). Seznam predstavništev slovenskih podjetij v Češki republiki je dostopen na spletni strani: http://goo.gl/4jB6cp .

Velja omeniti tudi, da vsak teden enkrat med šolskim letom poteka dopolnilni pouk Slovenščine ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Učiteljica je ga. Helena Poche, kontakti o pouku so dostopni na našem veleposlaništvu.

10.   Najemanje stanovanj, hiš

Pri najemanju stanovanja se je koristno posluževati nepremičninskih agencij. Kakšnih posebnih specifik na trgu ni - sorazmerno malo je opremljenih stanovanj. Stanovanja so v dobrem stanju, v bližini veleposlaništva pa so cene nekoliko višje, saj Praga 6 sodi med bolj zaželena območja za bivanje, poleg tega pa je na tem območju tudi največ diplomatskih predstavništev. Ena od bolj poznanih nepremičninskih agencij v Pragi je: http://en.svoboda-williams.com/ , kjer lahko dobite občutek o cenah nepremičnin.

11.   Trgovine

Večjih trgovinskih središč v Pragi je res veliko, prav tako ne manjka manjših trgovin z osnovnimi potrebščinami (npr. Billa, Žabka). Cena hrane in osnovnih potrebščin je primerljiva s slovenskimi, na tržišču pa se najde vse. Večje popularnejše trgovine s hrano so Kaufland, Makro (tu naj bi bile najkvalitetnejše ribe in morski sadeži), Globus (tu naj bi bilo najkakovostnejše meso), ipd. Obiščete lahko seveda tudi druge, kot npr. Tesco in Albert.

12.   Rekreacija

Objektov za različne oblike rekreacije je veliko (predvsem tenis, nogomet in hokej ter drsanje), narava pa je dobro dostopna. Za šport so najbolj priljubljeni parki Ladronka, Hvezda, Divoka Šarka, Letna in Stromovka. Malce na obrobju Prage se nahaja zelo lep botanični park Pruhonice, praški ZOO in botanični vrt pa nasploh sodita med najlepše v Evropi. Seveda so zelo lepa tudi druga češka mesta, veliko jih je celo pod zaščito Unesca (eno bolj znanih je Češki Krumlov na jugozahodu države).

13.   Kultura

Praga je ena svetovnih prestolnic kulture. Kulturna ponudba je zelo široka in pestra. Prav tako je ponudbe in možnosti za udejstvovanje na vseh področjih zelo veliko. Slovenci si običajno najprej ogledajo Hradčane in cerkev na Vinohradih (glej: http://srdcepane.cz/ ). Pri obeh je ključen pečat pustil slovenski arhitekt Jože Plečnik. V Pragi že 100 let deluje tudi slovenski lektorat na Karlovi univerzi, v Brnu pa slovenski lektorat na Masarykovi univerzi deluje preko 20 let.

 14.   Banke, denar

Na Češkem se plačuje s češko krono (CZK), kar pomeni, da morate poskrbeti zato, da boste imeli češke krone. Po prihodu boste odprli nov račun (veleposlaništvo ima račun odprt pri banki Unicredit), pri čemer boste imeli v bistvu dva računa – kronski in evrski. Pri tem opozarjamo na to, da konverzija valut na vaši banki običajno ni najbolj ugodnejša rešitev z vidika tečajnic. Pri tem lahko ob večjih konverzijah izgubite kar nekaj sredstev. V ta namen vam predlagamo, da z evrskega računa dvignete denar in ga zamenjate v kateri od ugodnejših menjalnic v mestu. V centru Prage je veliko menjalnic, ki za turiste ponujajo dokaj slab menjalni tečaj !

15.   Hrana

Češka hrana je specifična, saj veliko jedi vključuje svinjino. Jedilnih tipičnih čeških jedi si za predstavo lahko ogledate na meniju ene od bolj tipičnih čeških restavracij, ki je blizu veleposlaništva: http://www.uveverky.com/jidelni-listek/veverkovy-speciality/ .

Sicer pa so v Pragi že dokaj dobro razvite tržnice (koristna spletna stran je: http://www.farmarsketrziste.cz/en/ ), kjer lahko kupite tudi slovenske mesnine in zelenjavo. Prodaja jih slovensko podjetje FoodAdventure, ki ima blizu metro postaje Hradčanska tudi svojo restavracijo Nenasyta. Več informacij lahko dnevno najdete na njihovi spletni strani: http://www.foodadventure.eu/index.php?lang=en .

O češkem pivu ne gre izgubljati besed, ponudbe je veliko in je zelo kvalitetna. V Pragi se vedno bolj pije tudi vino, tudi slovensko (imamo dva večja predstavnika za vina Goriška Brda in Jeruzalem/Ormož). Na VPR so večkrat gostovali tudi poznani slovenski vinarji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.praguepost.cz magistrat.praha-mesto.cz/default.aspx sl.wikipedia.org/wiki/Praga www.a-zprague.cz www.prague.cz www.expats.cz