Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
22.09.2019  

Novo šolsko leto dopolnilnega pouka slovenščine v Pragi

Z začetkom šolskega leta so se v šolske klopi vrnili tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Pragi. Dopolnilni pouk slovenščine financira in organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS v sodelovanju z Zavod RS za šolstvo, ki nudi strokovno podporo.Cilj dopolnilnega pouka je ohranjanje in razvijanje slovenščine, spoznavanje zgodovine Slovencev in slovenstva nasploh, slovenskega kulturnega izročila, geografskih lastnosti in drugih značilnosti Slovenije. Učenje poskušamo vsako leto obogatiti tudi z nastopi otrok, miklavževanjem, pustovanjem, spoznavanjem mesta, kjer živimo in rednim branjem slovenskih knjig iz šolske knjižnice, ki se postopoma širi.

S prijavo na razpis Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dopolnilni pouk slovenščine uspeva pridobiti sredstva za obisk slovenskega avtorja, tako da smo v zadnjih letih v sodelovanju z društvom Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS imeli možnost spoznati že celo vrsto najuglednejših slovenskih avtorjev, ki pišejo za otroke in mladostnike. Izvedba teh dejavnosti pogosto ne bi bila mogoča brez podpore slovenskega veleposlaništva v Pragi Embassy of Slovenia in Prague / Velvyslanectví Republiky Slovinsko v Praze in Slovensko Društvo Jožeta Plečnika - Slovinský Spolek Josipa Plečnika. Pouk je prostovoljen in za udeležence brezplačen.

V letošnjem šolskem letu je prijavljenih 15 učencev v starosti od 4 do 13 let. Učenci se srečujejo v dveh skupinah po dve šolski uri ob torkih popoldne v Jazyková Skola s Právem státní Jazykové Zkousky Hlavního Mesta Prahy, Školská 18, Praha 1. Za vse informacije v zvezi z dopolnilnim poukom slovenščine se lahko obrnete na učiteljico Heleno Poche.

Prostore za izvedbo dopolnilnega pouka tudi letos slovenskim otrokom prijazno zagotavlja češka državna Jezikovna šola.