Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
24.06.2016  

Sprejem na veleposlaništvu ob 25. dnevu državnosti

V petek 24. junija smo na vrtu veleposlaništva v Pragi izvedli sprejem ob 25. dnevu državnosti. Dogodka se je udeležilo prek 280 gostov, Slovencev, Čehov in tujih predstavnikov diplomatskega zbora. Najvišji češki gost je bil prvi podpredsednik senata Premysl Sobotka, ki je po precedenčni listi v ČR uvrščen nad ministre v vladi. Uvodoma smo poleg obeh nacionalnih slišali tudi evropsko himno Oda radosti.

 

Posebnost sprejema je bila prisotnost štirih slovenskih občin, ki so se odzvale povabilu veleposlaništva vsem slovenskim občinam, ki tesneje sodelujejo s češkimi občinami. Predstavili so se Maribor, Radovljica, Krško in Slovenj Gradec, ki so na bogato opremljenih stojnicah ponujali promocijski material in jedi (okusili smo lahko celo slovensko potico, slovensko čokolado s pehtranom in slovensko vino najstarejše trte na svetu). Na našo prošnjo je lastnik Radenske, podjetje Kofola zagotovilo tudi to mineralno vodo, gostje pa so priložnosti primerno lahko nazdravili tudi z Zlato radgonsko penino.

 

Velika zahvala za izvedbo sprejema gre sponzorjem: Litostroj Power, Lisca, Sava Trade, Trimo, Kompas, Kovintrade, Gornje, Budget, Jub, Krka, Gostol, Slovenija Trade, Luka Koper, Radenska, Kofola, Cacao, Radgonske gorice. Vrtnarji praškega gradu so prispevali prekrasne cvetlične aranžmaje.

 

Prav tako nam je za sprejem uspelo pridobiti sodelovanje manjše zasedbe orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta g. Deferrija. Glasba je bila odlična popestritev dogodka, hkrati pa je navzočnost vojaškega orkestra potrdila pomen sodelovanja med obema vojskama, zlasti v tem letu, ter prispevala dodaten državotvorni element k praznovanju. Zahvaljujemo se Ministrstvu za obrambo RS in Slovenski vojski , da so omogočili sodelovanje zasedbe.

 

Ob izhodu sta tukajšnja predstavnika Slovenske turistične organizacije – Slovenija center Praga na stojnicah ponujala turistično promocijsko gradivo, ki je tudi v celoti tudi pošlo, kar nas še posebej veseli.

 

Hvala še enkrat vsem obiskovalcem (tudi za darila in cvetje), Slovenkam in Slovencem pa še iskrene čestitke ob nedavnem prazniku naše lepe Slovenije !

Več fotografij najdete na naši Facebook strani.