Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
10.12.2014  

Obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Pragi, 11.-12.12.2014

Predsednik republike Borut Pahor se bo v četrtek in petek na povabilo češkega kolega Miloša Zemana udeležil srečanja predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske četverice (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) ter Slovenije in Avstrije.

Predsedniki navedenih šestih srednjeevropskih držav bodo na srečanju govorili o sodelovanju pri krepitvi prometne infrastrukture, ki bo bolje povezala države Srednje Evrope med seboj in Srednjo Evropo s sosednjimi regijami. Govora pa bo tudi drugih infrastrukturnih projektih - energetskih in komunikacijskih omrežjih, ki so strateškega pomena za povezanost srednjeevropskih držav.

 

Ob delovnem kosilu se bo šest predsednikov posvetilo ključnim zunanjepolitičnim izzivom srednje Evrope, s poudarkom na razmerah v Ukrajini in razvoju odnosov z Rusko federacijo, vprašanju evroatlantskih aspiracij držav Zahodnega Balkana in Moldavije ter o problematiki tujih borcev ISIL.

Udeležba predsednika Republike Slovenije na Vrhu V4 ter Slovenije in Avstrije pomeni potrditev srednjeevropskega značaja Slovenije in je konkreten korak k tesnejšemu in institucionaliziranemu povezovanju z državami Višegrajske skupine na najvišji politični ravni, predvsem skozi strateška vprašanja, ki so skupna vsem državam srednje Evrope. Republika Slovenija dosedanje sodelovanje z Višegrajsko skupino ocenjuje kot pozitivno in koristno, zato ga želi dodatno okrepiti in institucionalizirati.

V četrtek bodo tako na vrsti srečanje predsednikov, plenarno zasedanje in delovno kosilo. Sledili bodo otvoritev razstave Donava-Odra-Laba na praškem gradu, bilateralna srečanja in večerja predsednikov. V petek bo drugo plenarno srečanje predsednikov, ki mu bosta sledila tiskovna konferenca predsednikov in kosilo.

Države Višegrajske skupine spadajo v najbolj dinamično jedro Evrope in so v času od vstopa v Evropsko unijo uspele zmanjšati zaostanek v razvitosti ter v okrepljeni vlogi prevzemajo inciativo pri številnih evropskih politikah. Države srednje Evrope imajo v okviru EU zelo sorodna stališča, kjer se je usklajeno delovanje pri večletnem finančni perspektivi 2014-2020 izkazalo kot izjemno učinkovito in je nakazalo, da je s tovrstno usklajenostjo mogoče zagovarjati krepitev srednje Evrope, ki lahko s svojimi povezavami proti vzhodu in jugovzhodu postane gospodarsko najbolj razvito jedro Evrope. Pri tem se države srednje Evrope soočajo tudi s podobnimi izzivi, zato je tesnejše infrastrukturno in energetsko povezovanje ključnega pomena in bo vplivalo na povečanje gospodarske rasti in konkurenčnosti regije.

V petek, 12. decembra 2014 popoldne, bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Češke republike Miloš Zeman v organizaciji Veleposlaništva RS v Pragi in ob spremstvu mariborskega župana Andreja Fištravca ter skrbnika mariborske trte Stanislava Kocutarja na praških Hradčanih svečano predala potomko najstarejše mariborske trte. Ta bo imela po novem tako enega najlepših razgledov na svetu - pogled na zlato Prago.