Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
16.11.2014  

Mednarodni dobrodelni božični festival, Praga, 16. November 2014

V Pragi je tako kot vsako leto, tudi letos potekal dobrodelni mednarodni božični festival v organizaciji hotela Hilton in Združenja diplomatskih žena na Češkem.  Izkupiček od prodaje vstopnic ter izdelkov na festivalu je namenjen delovanju čeških dobrodelnih in humanitarnih organizacij.

Vlogo humanitarnega koordinatorja v Združenju diplomatskih žena (DSA - Diplomatic Spouses Association, http://dsaprague.org/) na Češkem prostovoljno opravlja soproga namestnika veleposlanice RS v Pragi, Barbara Konobelj. Častna pokroviteljica festivala je soproga češkega predsednika Ivana Zemanová. Od leta 2000 je DSA razdelilo preko 58 mio CZK (preko 2 mio EUR), med vidnejšimi donatorji letošnje leto je bilo podjetje Škoda.

Na letošnjem dobrodelnem mednarodnem božičnem festivalu je tako kot pretekla leta, sodelovala tudi Slovenija. Slovensko stojnico je pripravilo Veleposlaništvo RS v Pragi, s kontaktiranjem donatorjev (najprej s pismom veleposlanice dr. Smiljane Knez) in prevozom izdelkov na veleposlaništvo so veliko dela opravili prav vsi zaposleni na našem veleposlaništvu.

Lahko se pohvalimo s tem, da smo imeli izjemno raznoliko ponudbo izdelkov, za kar se lahko zahvalimo številnim donatorjem ter podjetjem iz Slovenije: Medex, Božnar čebelarstvo, Kovintrade, Steklarna Hrastnik, Bohemia Chrystal, Eta, Delamaris, Gorenje, Vina Goriška Brda, Vina Vipava 1894, Vina Puklavec, Adria Airways, Čokolade Medena kraljica, Luka Koper, sol Solnce, Domačija Pr'Andrej, slikarka Dragana Lužaić, Food Adventure.

Domače piškote so napekle slovenske dame iz Prage v organizaciji soproge namestnika veleposlanice RS v Pragi. 

Velja omeniti tudi, da sta turistična aranžmaja za festival podarili podjetji Sava Hotels in Slovenia Center.  Za pomoč pri oblikovanju napisov in lepšo preznavnost se moramo zahvaliti umetnici Ajdi Balderman Plesnik.

Poleg humanitarnega vidika dogodka velja omeniti tudi promocijski. Slovenska stojnica je bila zelo dobro obiskana, interes za slovenske izdelke pa velik. Obiskovalci so na naši stojnici lahko dobili raznoliko turistično-promocijsko gradivo. Fotografije s festivala je mogoče videti na naši Facebook strani (http://goo.gl/IQkZFE).