Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
06.11.2014  

Razstava 100. let slovenistike v Pragi

Praga, 6. november 2014 – v Pragi je bila v okviru obeležitve 100. obletnice delovanja slovenskega lektorata na Karlovi univerzi (KU) v prostorih Filozofske fakultete (FF) v Pragi odprta razstava z naslovom 100. let slovenistike v Pragi. Odprtja razstave se je udeležil tudi podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec. 

Razstava, ki bo iz Prage potovala tudi po drugih krajih Češke republike,  predstavlja razvoj pouka slovenskega jezika, prispevek prvega lektorja Jožefa Skrbinška in vseh ostalih, ki so prispevali k dvigu ravni slovenistike in popularizaciji slovenskega jezika v češki javnosti.

Foto: Jiří Stibor

Na panelih so tako prikazane fotografije in besedila glavnih ustavarjalcev, kot npr. profesorja Matije Murka, Otona Berkopca ter seveda že omenjenega Skrbinška.

Foto: Jiří Stibor

Podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je pred odprtjem razstave z dekanjo FF KU doc. dr. Mirjam Friedovo na kratko srečal in se v pogovoru zahvalil za podporo in dolgoletno gostiteljstvo lektorata slovenskega jezika. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da je Slovenija pred nekaj tedni akreditirala nov kombiniran program srednjeevropskih študij, pri pripravi katerega so sodelovale filozofske fakultete Ljubljane, Prage, Bratislave in Krakova, omogočil pa bo več poudarka slovenskemu jeziku oziroma njeno ustreznejše obravnavanje. Nov program se bo začel izvajati naslednje šolsko leto. Minister Karl Erjavec je poudaril, da bo Slovenija še naprej podpirala lektorje slovenskega jezika, saj je učenje jezika most in osnova medsebojnega sporazumevanja in razumevanja.

Foto: Jiří Stibor

Ob koncu pogovora je zunanji minister Karl Erjavec dekanji doc. dr. Mirjam Friedovi predal tudi priložnostno darilo, t.j. knjižno zbirko Studia Diplomatica.