Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
06.11.2014  

Srečanje zunanjega ministra Karla Erjavca s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom

Foto: Urad predsednika ČR

Minister Karl Erjavec se je predsedniku ČR Milošu Zemanu ob tej priložnosti zahvalil za sprejem, ki dodatno potrjuje odlične odnose med državama. Zahvalil se je za skrb, ki jo praški grad namenja dediščini slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Obisk ministra Karla Erjavca poteka tudi v času, ko obeležujemo pomembno, 100. obletnico  delovanja lektorata slovenskega jezika na Karlovi univerzi. Tik pred srečanjem s predsednikom ČR Zemanom je bila tudi odkrita spominska plošča Matiji Murku, enemu od ustanoviteljev Slovanskega inštituta, ki je sodil v intelektualni krog prvega češkoslovaškega predsednika, Masaryka.

Minister Karl Erjavec je v prijetnem pogovoru s predsednikom ČR Milošem Zemanom izrazil zadovoljstvo nad dobrimi rezultati na področju gospodarskega sodelovanja in prepričanje, da so še možnosti in neizkoriščeni potenciali, kar dokazuje uspešna gospodarska delegacija ob obisku predsednika ČR Zemana v Sloveniji spomladi, letos. Informiral je o češko-slovenskem logističnem infrastrukturnem forumu, ki bo jutri potekal v protorih češkega ministrstva za promet in ponuja nove pomembne priložnosti za okrepitev sodelovanja med državama.

Foto: Veleposlaništvo RS v Pragi

Ob koncu srečanja se je minister Karl Erjavec predsedniku ČR Milošu Zemanu zahvalil za vabilo Sloveniji na srečanje predsednikov V4, ki ga bo gostil prav predsednik ČR Zeman v Pragi 11. in 12. decembra letos. Izbrana tema srečanja, t.j. logistično infrastrukturne povezave v regiji, je za vse države izjemno aktualna in pomembna. Sledi idejam po tesnejši povezanosti Srednje evropske regije. V tem smislu je minister Karl Erjavec izrazil upanje na odlično sodelovanje z V4 tudi v času češkega predsedovanja od junija 2015 dalje.