Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
18.12.2012  

Zaključek svetovnih dni slovenskega dokumentarnega filma v Pragi

V Pragi so se s filmom o Ivani Kobilici končali svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma, ki so trajali med 29. novembrom in 18. decembrom 2012.  Osrednji film v Pragi je bil film FABIANI: PLEČNIK, ki je bil v sodelovanju z galerijo Jaroslav Fragner predvajan v kinu Ponrepo, 3. decembra 2012. S tem filmom smo tudi na simbolni ravni zaključili izjemno uspešno Plečnikovo leto v Pragi.

 

V sklopu predvajanja filma o Plečniku in Fabianiju je bila odprta tudi razstava slovenske umetnice Ajde Balderman Plesnik. Za razstavo na temo nakita je avtorica dobila inspiracijo pri preučevanju dela slovenskih arhitektk, študentk znamenitega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

 

V Pragi so si poleg filma o Plečniku in Fabianiju gledalci lahko ogledali še naslednje filme: Aleksandrinke, Spomini med koši – Ivo Daneu, 20. stoletje Jurija Gustinčiča, Presihajoče jezero – zadnji čoln, V letu hip hopa, Samotni hodec skozi neprijazni čas (Jože Toporišič) in Ivana Kobilica – portret slikarke.  Prvi štirje filmi so bili predvajani v Domu narodnih manjšin, kateremu gre zahvala za gostiteljstvo pomembnega dela slovenskih filmov.

 

Slovenski gost svetovnih dni slovenskega dokumentarnega filma v Pragi je bil raper N'Toko, ki je po filmu o hip hopu v klubu Klubovna priredil tudi koncert.  Slovenskih filmov s podnapisi v češkem jeziku seveda ne bi bilo brez lektorjev slovenskega jezika iz Prage in Brna ter njihovih študentov, ki so velik del svojega časa namenili temu pomembnemu kulturnemu projektu.