Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
13.12.2012  

Obisk pisatelja Borisa Pahorja in ministrice za Slovence po svetu in v zamejstvu Ljudmile Novak v Pragi, 13.12.2012

V Pragi se je 13. decembra mudil slovenski pisatelj Boris Pahor. Svoj obisk je začel s predavanjem na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, kjer je študentom predstavil svojo življenjsko pot in svoje poglede na tedanje in sedanje aktualno dogajanje v družbi. 

Srečanja s študenti so se med drugim udeležili tudi študenti slovenskega jezika na fakultetah v Pragi, Brnu in Pardubicah.  Uvodoma sta študente nagovorila tudi dekan filozofske fakultete Michal Stehlík in podpredsednica Vlade RS in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, ki je pisatelja Borisa Pahorja spremljala v Pragi.

Po srečanju s študenti je imel Boris Pahor pomemben intervju za časopis Lidové noviny, ki bo predvidoma objavljen prihodnji teden. V popoldanskem delu obiska je imel g. Pahor še intervjuje za literarno revijo Tvar in Katoliški tednik (prilogo Perspektive), češki radio 3 – Vltava ter portal aktualne.cz.

Osrednji dogodek obiska Borisa Pahorja je bila njegova predstavitev v galeriji Montmartre, ki je bila organizirana v sodelovanju s knjižnico Vaclava Havla. Pahorjev opus je predstavila prof. Tatjana Rojc, med predstavitvijo češki publiki pa sta dva študenta slovenskega jezika s Filozofske fakultete v Pragi prebrala dva odlomka iz Pahorjevih novel, ki sta ju prevedla v češki jezik (Hranice v přístavu in Motýl na věšáku).

Češka študentka slovenskega jezika je za češko izdajo Wikipedije prevedla tudi podatke o Borisu Pahorju in njegovem življenju. Poleg tega je v češki jezik prevedena novela Rože za gobavca, ki je izšla v Cirilmetodovem koledarju,v izdaji Katoliškega tednika. 

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v Pragi položila venca na grobova slovenskega literarnega zgodovinarja Matija Murka in utemeljitelja programa Zedinjena Slovenija Matije Majar Ziljskega.

Na sprejemu ob bližajočem državnem prazniku – Dnevu samostojnosti in enotnosti je na Veleposlaništvu RS v Pragi nagovorila slovensko skupnost. Na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je imela tudi delovni sestanek z dekanom fakultete ter si ogledala Plečnikove vrtove na Hradčanih in Plečnikovo cerkev na Vinohradih.