Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
11.09.2017  

Obvestilo o možnosti vložitve zahtevkov za izplačilo starih deviznih vlog v Srbiji

Ministrstvo za finance Republike Slovenije je na svoji spletni strani (link: http://www.mf.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/43/3269/) objavilo obvestilo nekdanjim deviznim varčevalcem v srbskih bankah in njihovih poslovalnicah, da lahko na podlagi ustreznega srbskega zakona zahtevajo izplačilo stare devizne vloge pri Ministrstvu za finance - Upravi za javni dolg v Republiki Srbiji.

Obvestilo je namenjeno slovenskim državljanom in osebam, ki so imele do 27. 4. 1992 (op. datum nastanka Zvezne republike Jugoslavije) stalno prebivališče v Sloveniji in so imetniki neizplačane stare devizne vloge v bankah s sedežem na ozemlju Srbije ali v njihovih poslovalnicah v drugih republikah nekdanje SFRJ, razen Slovenije;  varčevalci, ki so imeli devizne račune odprte v poslovalnicah srbskih bank na ozemlju Slovenije so izključeni, ker je jamstvo za te vloge na podlagi ustavnega zakona iz leta 1991 prevzela Slovenija, devizne vloge pa so izplačale slovenske banke.

Varčevalci morajo ob uveljavitvi zahtevka priložiti dokument, katerega vsebino sta uskladili ministrstvi za finance Slovenije in Srbije, ter ga je mogoče na podlagi pisne ali elektronske zahteve pridobiti na Ministrstvu za finance Republike Slovenije.