Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
19.12.2016  

Ob koncu leta 2016 ...

V drugi polovici leta sta se nam pridružila nova kolega,  Angelina Trajkovski in Miha Rössler. Dobrodošla!

Končujemo živahno leto – vsaj, če ga merimo po obiskih. Februarja se je na uradnem obisku mudil predsednik RS Borut Pahor. Zaradi češkega predsedovanja V4 pa so se tu enkrat ali celo večkrat mudili predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, minister za kmetijstvo in podpredsednik Vlade Dejan Židan, minister za promet, minister za javno upravo, ministrica za razvoj, državni sekretarji s področja gospodarstva, kmetijstva, notranjih zadev, zunanjih zadev in drugih področij. V Sloveniji so bili češki senatorji in poslanci. Številni obiski kažejo na tesno povezanost držav V4 ter posebej Češke s Slovenijo, v skupnem srednje-evropskem prostoru.

Na srečo se je umiril migrantski val, tudi s češko pomočjo. Češki prijatelji razumejo, kako pomembna je vloga RS pri varovanju zunanje schengenske meje.

Nadaljuje se gospodarsko okrevanje Slovenije, letos pričakujemo prek 2% gospodarsko rast, močno raste izvoz, znižali so se donosi na naše obveznice.

Praznovali smo 25-letnico slovenske samostojnosti. Tokrat nam je na sprejem uspelo privabiti stojnice štirih s češkimi občinami pobratenih slovenskih občin ter glasbenike iz orkestra Slovenske vojske. Hvala!

Pri Plečnikovi cerkvi smo s pomočjo Jana Jelšika zasadili jubilejno 50. lipo slovensko-češkega prijateljstva.

Februarja smo se za dan kulture sladkali s krofi in kupovali na dobrodelnem knjižnem bazarju.

V marcu je bil na Febiofestu režiser Jan Cvitkovič.

V aprilu je razstava o Soški fronti gostovala v Hradec Kralove, nato med letom še v Dolnyih Brežanih in v Pragi. Izšla je posebna knjižica Simona Konoblja o tej potujoči razstavi, ki bo tudi v letu 2017 nadaljevala pot po Češki, novembra tako v Čeških Budejovicah.

V maju smo se v Brnu spominjali 90-letnice Mihajla Rostoharja oz. ustanovitve katedre za psihologijo, v Uherskem gradištu in okolici pa se je Slovenija predstavljala na dnevih slovanske kulture. Obiskali smo tudi Blansko.

V juniju je bil na obisku zbor Anton Foerster; zbori so bili vse leto naši stalni obiskovalci. Isti mesec je v Berounu in Pragi potekal festival Stranou, v Liberecu pa je bil prvič uprizorjen "Dogodek v mestu Gogi" v režiji Uroša Treaflta. Na južnih vrtovih praškega gradu so se že drugič v čudovitem vremenu predstavljala slovenska vina.

Julija je na filmskem festivalu v Karlovih Varyh zmagal slovenski film "Nočno življenje" Damjana Kozoleta.

Septembra smo se v Taboru spominjali dolgoletnega sodelovanja med Taborom in Škofjo Loko.

Oktobra smo vrt Plečnikove cerkve olepšali s pravimi slovenskimi Prešernovimi vrtnicami, v Brnu pa je ob obisku ministra za kmetijstvo Židana potekal tudi dogodek na temo živilske industrije ter razstava Les 25.

V novembru se je Slovenija zopet predstavila s svojimi izdelki na božičnem bazarju v hotelu Hilton.

V decembru so se v Brnu in Pragi odvijali dnevi slovenske kulture. V založbi veleposlaništva je izšel katalog slovenskih podjetij na Češkem oz. podjetij s slovensko povezavo. Izdali smo tudi koledar "Slovenska Praga", ki v treh jezikih opozarja na slovensko navzočnost v Pragi in na Češkem skozi več kot tisoč let skupne zgodovine.

Hvala donatorjem, ki ste nam pomagali finančno izvesti vse te dogodke in projekte. Hvala tudi vsem, ki ste nas podprli s svojim prostovoljnim delom za slovensko skupnost in udeležbo na različnih dogodkov.

Posebej hvala obema lektoratoma v Brnu in Pragi, obema društvoma, učiteljici dopolnilnega pouka ter slovenskim kulturnim ustvarjalcem na Češkem.

Čestitke Iztoku Toplaku, ki je bil nedavno izvoljen za predsednika društva Jože Plečnik. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja.


In v novem letu…

V koncu januarja se bo na uradnem obisku mudil predsednik Vlade dr. Miro Cerar.

Nadaljevala se bo priprava skupne slovensko-češke nominacije izbranih Plečnikovih del pri Unescu. Več o dogodkih v Plečnikovem letu 2017 si lahko preberete v posebni rubriki.

Februarja bomo v češkem zunanjem ministrstvu odprli razstavo ob 25-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Ob kulturnem prazniku bodo tu spet krofi in knjižni sejem.

Marca bodo v podjetju Tatra na obisku slovenska avtomobilska podjetja.

Krepili bomo povezave med Taborom in Škofjo Loko, med Opatjem Selom in krajem Kralupy, med Detenicami in Osenicami in Krasom, med Bakovim in Jezerskim.

Računamo na popolnoma novo razstavo o Mihajlu Rostoharju, katere postavitev v Brnu pripravlja društvo Jože Plečnik ob naši pomoči.

Slovenski film se bo predstavil vaj na dveh festivalih.

Spomnili se bomo 120-letnice ustanovitve češke podružnice Slovenskega planinskega društva.

Septembra nas bodo razveseljevali Dnevi Ljubljane v Pragi.
Jeseni bo potekal 10. jubilejni pesniški festival Stranou. Izšla bo posebna številka literarne revije Plav na temo slovenske literature.

Na praškem gradu se bo spet predstavljalo slovensko vino.

V Hranicah se bomo spomnili Hermana Potočnika.

In še kaj…

Hvala vsem za sodelovanje v minulem letu. Priporočamo se za naprej!


Veleposlaništvo RS v Pragi