Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
30.05.2016  

Slovenija predstavljena v Blanskem, 27.-28.5.2016

Veleposlanik mag. Leon Marc se je na povabilo tamkajšnjega župana 27. in 28.5. udeležil slovesnosti ob 880-letnici kraja Blansko (blizu Brna). V okviru svoje programa je veleposlanik obiskal laboratorij podjetja ČKD Blansko Engineering, ki je del ljubljanskega Litostroj Power (ta pa spet del češkega Energo Pro). Tam se je srečal z direktorjem Soudekom ter nekdanjim direktorjem podjetja Litostroj Power Žižko, zlasti o možnostih nadaljnje promocije tega podjetja na Češkem.

Sledilo je sajenje lipe slovensko-češkega prijateljstva, ob kateri je tudi ustrezna napisna plošča, nato pa v bližnjem kinu projekcija filma o zgodovini lokalne tovarne poljedelskih strojev Ježek. V delu filma je govora o filiali tovarne v Mariboru. Na obeh dogodkih je bil prisoten tamkajšnji poslanec Toufar, sicer član parlamentarne skupine prijateljstva s Slovenijo. Prav tako je bil prisoten predsednik češkega Računskega sodišča Miroslav Kala, ki izhaja iz tega kraja.

Z županom in obema podžupanoma je tekel pogovor o možnosti iskanja partnerskih krajev v Sloveniji. Za posameznike, ki so sodelovali in zmagali v malem kvizu o Sloveniji smo podelili priložnostne nagrade.

V soboto je potekala tudi predstavitev Slovenije kot turistične destinacije, ki jo je pripravil tukajšnji STO-jev sodelavec Michal Kura.