Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
27.05.2016  

Dnevi slovanske kulture, 19.-24.5.2016

V mestu Uhersko gradište (na JV Češke) in okolici je v terminu 19.-24.5.2016 potekal sklop prireditev pod imenom Slovanski dnevi, http://www.dny-slovanske-kultury.cz/.

Festivala se je udeležil tudi veleposlanik mag. Leon Marc.

Glavna gostji letošnje izdaje festivala sta bili Slovenija in Slovaška, zvrstila se je vrsta prireditev, med njimi predstavitev etnološkega in arheološkega ozadja simbola Triglava pri Slovencih (prof. Andrej Pleterski), predavanje o izsledkih genomskih raziskav med Slovenci (dr. Perdih), več nastopov zbora gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera.

 

Videli smo predstavitev vin iz slovenskega Jeruzalema na tamkajšnji osrednji tržnici, na kateri so se predstavili tudi domačimi pridelki iz Posočja.

Program je dopolnilo predavanje Michala Kure o turističnih znamenitostih v Sloveniji, otvoritev fotografske razstava o Sloveniji  škofjeloškega foto kluba Anton Ažbe, in otvoritev razstave Spomini na Soško fronto v elitni regionalni gimnaziji Stojanov.

 

Poseben vrhunce prireditve je bila saditev potomke mariborske Stare trte v arheološkem parku Arheskanzen v Modri iz obdobja Velike Moravske.

Omeniti velja tudi otvoritev razstave o Plečniku v bližnji cerkvi, ki jo je postavil slovenski arhitekt Ivo Goropevšek, predvajanje filma o Plečniku in filma o Triglavu z naslovom Ta pleh ima dušo, seveda s češkimi podnapisi.Več informacij s festivala in fotografij najdete na tej spletni strani, od koder smo črpali tudi fotografije za ta zapis na naši spletni strani. Zahvala gre organizatorjem in vsem sodelujočim iz Slovenije, ki so ustvarili nepozabno atmosfero in pridih Slovenije na jugu Češke republike.