Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
27.10.2020  

Ji.hlava: sodelovanje slovenskih filmov

Letošnja 24. edicija češkega mednarodnega dokumentarnega filmskega festivala Ji.hlava IDFF bo potekala na spletu od 27. oktobra do 8. novembra.
V tekmovalni program devetih filmov sekcije Med morji (Between The Seas) se je uvrstil tudi celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona - kako si upamo! Janija Severja. Film je nastal po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka.
V filmu igrajo: Primož Bezjak (Kreon), ki je na minulem 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo moško vlogo, Anja Novak (Antigona), Matija Vastl (Terezijas), Žan Perko (Hajmon), Jure Henigman (vodja zbora), Doroteja Nadrah (zboristka), Matej Zemljič (zborist) in Gregor Prah (Polinejk).
Film Antigona - kako si upamo! je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.


Inštitut dokumetarnega filma pa bo v sklopu festivala tudi letos (prav tako preko spleta) organiziral "East Silver Market" s filmi iz srednje in vzhodne Evrope za filmske profesionalce.
Za nagrado srebrno oko se bo potegoval tudi slovensko-ruski film Zgodbe iz kuhinje režiserja Miha Mohoriča, ki je za film spisal tudi scenarij in poskrbel za fotografijo.
V filmu nastopajo: Jurij Aleksejev, Dmitrij Bogatenkov, Ljudmila Caregorodceva, Ženja Jevgenijev, Andrej Afanasjev, Sergej Čilikov in Romka Ohotnikov.

 Antigona

    Antigona

 Zgodbe iz kuhinje

  Zgodbe iz kuhinje

 (foto: Slovenski Filmski Center)