Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
08.06.2015  

Obdavčitev slovenskih rezidentov, ki so zaposleni v tujini pri tujem delodajalcu - informacije

Rezidenti Slovenije so osebe, ki so zavezane za plačilo dohodnine od vseh dohodkov z virom v Sloveniji in dohodkov z virom zunaj Slovenije.

Kadar ima posameznik v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, kjer živi tudi njegova družina, delo pa opravlja v tujini, se šteje za rezidenta Slovenije.

Ob odhodu v tujino za dlje časa (odselitev, preselitev za več let) je treba za davčne namene urediti rezidentski status (tj. vpisati spremembo statusa v davčni register). To zavezanec stori z oddajo vloge in izpolnitvijo neobveznega vprašalnika: Ugotovitev rezidentskega statusa – odhod iz Republike Slovenije.

Na tej povezavi je dostopna koristna zloženka o obdavčitvi slovenskih rezidentov, ki so zaposleni v tujini pri tujem delodajalcu. Dodatne informacije vsebuje tudi brošura pripravljena v te namene.

Vaš status v davčnem registru oz. s tem povezano selitev v tujino urejate pri svojem matičnem finančnem uradu v Sloveniji.

Dodatne koristne informacije so dostopne tudi na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije (Finančna uprava RS je bila ustanovljena 1. avgusta 2014, pod eno streho je tedaj združila Carinsko upravo in Davčno upravo RS).