Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
11.06.2021  

Obeležitev 30 let neodvisnosti Slovenije na Praškem gradu, udeležba ministrice za Slovence po svetu in v zamejstvu, dr. Helene Jaklitsch (srečanje s slovenskima društvoma ter lektorji za slovenski jezik): 10. – 11. junij 2021

Veleposlaništvo Republike Slovenije je 30 letnico neodvisnosti Slovenije obeležilo 10. junija 2021 na Praškem gradu. Osrednja govorka na svečani slovesnosti je bila  ministrica za Slovence po svetu in zamejstvu dr. Helena Jaklitsch. Dogodek je potekal v Južnih vrtovih Praškega gradu, kjer je najbolje vidno edinstveno delo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Prireditve so se udeležili tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Češke republike za evropske zadeve Milena Hrdinková, visoki predstavniki ministrstev, parlamenta, regionalnih in lokalnih oblasti, univerz ter drugih čeških institucij, Slovenci, ki živijo na Češkem, ter diplomatski zbor. 

Naslednji dan se je ministrica na veleposlaništvu srečala s predstavniki slovenskih društev ter lektorki za slovenski jezik na Češkem. 

Ministrica se je v okviru svojega obiska na Češkem srečala tudi z lektorico slovenskega jezika na Masarykovi univerzi v Brnu.