Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
20.05.2020  

Svetovni dan čebel 2020 in 58. lipa slovensko-češkega prijateljstva

Ob Svetovnem dnevu čebel 20. maja 2020 Veleposlanica Tanja Strniša in Namestnik Župana Prage 6 Jakub Stárek posadila 58. lipo slovensko-češkega prijateljstva.

Življenjsko okolje čebel lahko izboljšamo s sajenjem medovitih rastlin v naše vrtove in parke, saj s tem zagotovimo hrano čebelam v različnih letnih obdobjih. Zato smo se na veleposlaništvu odločili, da v sodelovanju s Prago 6 tretji Svetovni dan čebel simbolično obeležimo s posaditvijo medonosne lipe v parku Charlotte Guarrigue Masarykove v bližini slovenskega veleposlaništva.
Ob tem sta oba izrazila zadovoljstvo, da slovensko veleposlaništvo in Praga 6 skupaj izražata podporo zaščiti čebel in ohranjanju okolja. Veleposlanica se je Pragi 6 zahvalila, da je za mesto saditve lipe ponudila park, ki nosi ime po Charlotti Guarrigue Masarykovi, cenjeni osebnosti, ki je s svojimi prizadevanji za socialno pravičnost in enakopravnost žensk pustila pomembno sled v češki zgodovini. Bila je soproga prvega češkoslovaškega predsednika Masaryka, ki je češki in slovenski narod zgodovinsko povezal, ko je za arhitekta Praškega gradu angažiral slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Namestnik župana gospoda Stárek pa je poudaril, da je lipa globoko vpisana v simboliko češkega naroda, skupno drevo pa naj se razvija in cveti tako kot tradicionalno češko-slovensko prijateljstvo in sodelovanje.

Lipe slovensko – češkega prijateljstva so civilna pobuda, ki jo že 20 let vodi gospod Jan Jelšik iz češkega mesta Tabor. Leta 2000 je bila na pobudo gospoda Jelšika posajena prva lipa v Taboru, skupaj pa do sedaj 57 lip; 55 v različnih krajih na Češkem in 2 v Sloveniji. V Pragi je to druga lipa češko-slovenskega prijateljstva; prva raste pred Plečnikovo cerkvijo Srca Jezusovega v Pragi 3.