Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
24.11.2015  

V Brnu bo ta teden v znamenju Soške fronte in 20. obletnice slovenistike na Masarykovi univerzi

V sredo, 25. novembra bo v prostorih muzeja v centru Brna (Moravské zemské muzeum, foyer Dietrichsteinského paláce, Zelný trh 8) ob 17:00 uri otvoritev potujoče razstave Spomini na Soško fronto, ki je bila oktobra premierno predstavljena v Vojaškem muzeju v Pragi.

Razstava na šestnajstih panojih predstavlja potek bojev s posebnim poudarkom na sodelovanju čeških vojakov, med katerimi so bili tudi nekateri pomembni češki umetniki, kot npr. slikar Josef Váchal ter pisatelj Fráňa Šrámek. Sodi tudi v okvir obeležitev 100-letnice Soške fronte v letošnjem letu ter 1. svetovne vojne pod okriljem Nacionalnega odbora, ki v Sloveniji pripravlja in osvežuje koledar dogodkov, posvečenih 1. svetovni vojni.

V četrtek, 26. novembra bo v prostorih Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu potekala osrednja obeležitev 20. obletnice slovenistike na tej fakulteti (Sejna soba dekanata Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu, ulica Arna Nováka 1, stavba C, 2. nadstropje). Obeta se zanimiv program, ki se bo zaključil z zelo zabavno večerno predstavo (19:00) Andreja Rozmana Roze z naslovom Kabarete Simplozij (Kavárna Trojka, Dominikánská 9, Brno). 

Program obeležitve slovenistike prilagamo:

Na vse dogodke ste seveda vljudno vabljeni, veseli bomo srečanja z vami v Brnu ! 

Fotografije z dogodkov bodo objavljene na naših Facebook straneh ;-)