Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
23.11.2015  

Mednarodni festival alpinizma v Pragi, 20.-22.11.2015

V nedeljo se je v češki prestolnici uspešno zaključil veliki mednarodni festival alpinizma, ki že dvanajsto leto zapored gosti največja imena svetovnega alpinizma. Med ta slavna imena lahko prištejemo tudi predstavnike svetovne plezalne špice ter redne obiskovalce najvišjih vrhov v Himalaji med katere sodi tudi ena glavnih zvezd festivala, Čeh Radek Jaroš. Jaroš se kot namreč kot eden od štirinajstih zemljanov v zgodovini človeštva ponaša z vsemi 14-imi osvojenimi 8-tisočaki. Projekt Krona Himalaje je začel z vzponom na Mt. Everest leta 1998 in zaključil leta 2014 z osvojitvijo vrha K2.

Na festivalu so svetovno plezalno špico predstavljali Adam Ondra, Hansjörg Auer, Roger Schäli, Andrzej Bargiel, Albert Leichtfried, Lucioe Hrozova in Slovenec Luka Lindič, letošnji dobitnik zlatega cepina za izjemne dosežke v alpinizmu, ki ga je prejel v francoskem Chamonixu.

Velja izpostaviti tudi legendo slovenskega alpinizma Vikija Grošlja. Slednji bo na festivalu predstavil tudi svojo knjigo Velikani Himalaje, v kateri je zbral in uredil vse slovenske odprave na osemtisočake.

Pomembno mesto na festivalu letos torej pripada slovenskim gostom. V četrtek, 19.11. je v središču Prage na Mali Strani nastopil mešani pevski zbor z Jezerskega, ki je skupaj z godalnim orkestrom iz Kalsa pod Grosglocknerjem zapel nekaj najlepših slovenskih ob vizualni spremljavi čudovitih fotografij Kamniško-Savinjskih Alp in Češke koče.

Med pevci z Jezerskega sta bila tudi skrbnica Češke koče pod Grintavcem Karmen Karničar in vrhunski alpinist Drejc Karničar.

Pomemben del festivala predstavljajo razstave. O Sloveniji so bile številnim obiskovalcem na ogled kar štiri: Češka koča, Alpinizem in Slovensko-češka vzajemnost, Ta pleh ima dušo o Aljaževem stolpu ter razstava Triglavski narodni park. Dve razstavi sta bili v Prago pripeljani v luči visokih jubilejev v letošnjem letu – Češka koča 115 in Aljažev stolp 120 let.

Kopijo stolpa je na festivalu spremljal tudi novi dokumentarni film Ta pleh ima dušo, ki ga je predstavil soavtor Gorazd Lemajič z Narodnega muzeja Slovenije.

Odprtja razstav sta se poleg zgoraj že omenjenih udeležila tudi oba najvišja predstavnika Slovenske planinske zveze - predsednik Bojan Rotovnik in podpredsednik Miro Eržen.

Partner festivala je bilo tudi slovensko veleposlaništvo v Pragi, na otvoritvi festivala in slovenskih razstav je spregovoril veleposlanik mag. Leon Marc. Slednji je skupaj z namestnikom Simonom Konobljen podelil tudi častno priznanje veleposlaništva vodji mednarodnega festivala alpinizma v Pragi in dolgoletnemu promotorju slovenskih gora Ladislavu Jirasku.

 

Obiskovalci festivala bodo poleg razstav, potopisov, predavanj in glasbe deležni tudi nekaterih zanimivih filmov iz serije European Outdoor Film Tour, ki prikazujejo predele zemeljske oble v najbolj ekstremnih zimskih pogojih. Mednje sodijo tudi švicarske gore, Kamčatka in Aljaska.

 

V kletnih prostorih so bile organizirane stojnice ponudnikov alpinističnih pripomočkov in oblačil ter regij iz predela Alp in Dolomitov. Predstavili so se predstavniki Jezerskega, Kranjske gore, Posočja, Bohinja, pohodniške ter kolesarske turistike, prisoten je bil tudi predstavnik Planinskega vestnika Slovenije.

Velja omeniti tudi, da smo se v soboto zjutraj, 21.11. spomnili tudi dr. Karla Chodounskega. Na njegov grob v Pragi je namestnik veleposlanika Simon Konobelj položil cvetje, lepega dogodka pa sta se udeležila tudi predstavnika Jezerskega, Polona in Drejc Karničar. Zelo veseli smo bili tudi obiska predstavnika društva Svatobor Václav Potoček, društva, ki skrbi za grob dr. Chodounskega.

Dr. Karel Chodounský je bil zelo znamenit zdravnik in famacevt, profesor medicine na Karlovi in kasneje na Masarykovi univerzi, ki mu je podelila častni doktorat za znanstvene zasluge. Za nas je bil pomemben predvsem zato, ker je bil idejni vodja in pobudnik ustanovitve Češke podružnice SPD junija 1897, kar je pravzaprav začetek organiziranega planinstva na Češkem. Njegov velik podvig je bila gradnje Češke koče, na njegovo pobudo pa je Akademski odsek (brnski študentje) postavil 1909 še kočo pod Mangrtom (Korytnická chata). Češka podružnica SPD je prenehala delovati s koncem prve svetovne vojne.

Dr. Chodounský je bil vse življenje športnik, navdušen gornik in alpinist, pa tudi športni drsalec. 1896 je napisal knjigo "V slovanskih Alpah", ki je imela velik uspeh. Preživel je svojo soprogo in oba svoja otroka, sina Karla in hčer Marijo, ki je bila slikarka.

Da bo krog okoli Chodounskega sklenjen smo na festival alpinizma povabili tudi župana kraja Bakov nad Jizerou, t.j. Radim Šimáně. Vabilu se je prijazno odzval in se s predstavnico občine otvoritve slovenskih razstav na festivalu tudi udeležil (na sliki spodaj). Dr. Chodounský se je namreč rodil v hiši, ki danes sodi v občino Bakov nad Jizerou. G. Šimáně se je na festivalu srečal tudi s predstavniki Jezerskega. Nad idejo o morebitnem bodočem sodelovanju med mestoma že v letu 2016 pa je bil navdušen.

Fotografije s festivala so dostopne tudi na naši Facebook strani.