Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
22.09.2015  

Razstava Spomini na Soško fronto v Pragi

V Pragi je bila 22.9. v prostorih Vojaškega muzeja na Žižkovu otvoritev potujoče razstave z naslovom Spomini na Soško fronto. Razstava na šestnajstih panojih predstavlja potek bojev s posebnim poudarkom na sodelovanju čeških vojakov, med katerimi so bili tudi nekateri pomembni češki umetniki, kot npr. slikar Josef Váchal ter pisatelj Fráňa Šrámek. Razstava med drugim predstavlja življenje na fronti v trenutkih miru, spomenike padlim vojakom, projekt Pot miru v Posočju, cerkev Sv. Duha na Javorci ter poglavitnejše muzeje iz regije ob Soči, ki razstavljajo na tematiko soške fronte in prve svetovne vojne.

Razstava je nastala ob sodelovanju med Veleposlaništvom Republike Slovenije  v Pragi in Vojaško-zgodovinskim inštitutom Praga. Pri oblikovanju vsebine so na slovenski strani aktivno sodelovali tudi Tolminski muzej, Fundacija Pot miru v Posočju ter  Zgodovinski inštitut Milka Kosa Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).


Razstava sodi tudi v okvir obeležitev 100-letnic 1. svetovne vojne pod okriljem Nacionalnega odbora, ki v Sloveniji pripravlja in osvežuje koledar dogodkov, posvečenih 1. svetovni vojni, ki se bodo v obdobju 2014–2018 odvijali na Slovenskem kot tudi v tujini in na katerih bodo sodelovali slovenski predstavniki različnih institucij. S tem se je Slovenija dejavno vključila v vseevropsko počastitev stoletnice začetka 1. svetovne vojne.

Na otvoritvi razstave sta spregovorila veleposlanik RS v Pragi mag. Leon Marc ter direktor Vojaško-zgodovinskega inštituta Praga polk. Aleš Knížek. Gostom je bila postrežena tudi jed, ki spominja na čase Soške fronte – jota, ki jo je za prireditev doniralo podjetje Eta iz Kamnika.

Otvoritev razstave je bila pripravljena na prvi dan dvodnevne konference, ki na temo vojnega leta 1915 poteka v prostorih češkega parlamenta. Te konference se udeležujeta tudi direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar in mag. Tadej Koren s Fundacije Poti miru v Posočju, svoj prispevek za zbornik, ki bo izšel po konferenci pa je prispevala tudi dr. Petra Svoljšak, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.

Potujoča razstava se bo po Pragi v bodoče selila tudi v druga češka mesta, od koder je na Soško fronto prihajalo največ čeških vojakov, s ciljem še dodatno povečati zanimanje Čehov za regijo ob Soči, s katero obstaja močna zgodovinska povezanost. Več deset tisoč Čehov je namreč svoje življenje tragično končalo prav na Soški fronti.