Veleposlaništvo RS Praga /Novice /
23.01.2020  

Poklon Plečniku in njegovi arhitekturni dediščini

Slovenska veleposlanica ga. Tanja Strniša in direktor Uprave Praškega gradu g. Ivo Velišek sta danes na južnih vrtovih Praškega gradu položila cvetje k spomeniku slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku, ki se je rodil na današnji dan pred 148 leti v Ljubljani. Veleposlaništvo RS v Pragi ceni trajno skrb Uprave praškega gradu in njenega direktorja g. Iva Veliška za dragoceno Plečnikovo dediščino.
Za Plečnika pravijo, da je svoje srce daroval Pragi.

Tomáš G. Masaryk, prvi demokratično izvoljeni češkoslovaški predsednik, je Plečnika imenoval za glavnega arhitekta pri prenovi praškega gradu. Plečnik je v letih 1920 - 1935 dal nekdaj monarhistični zgradbi pečat nove demokratične države in svobode. Preuredil je grajska dvorišča, vrtove, stopnišča, uredil je reprezentančne prostore in predsednikovo stanovanje. Simboliko, ki ga je navdihovala pri posegih na gradu, je črpal iz češkega ljudskega izročila. Delo je svoji drugi domovini in predsedniku Masaryku poklonil brez zahteve za plačilo.

Plečnik je v Pragi dosegel enega svojih ustvarjalnih vrhov. V praškem predelu Vinohrady je bila po njegovih načrtih zgrajena še cerkev Najsvetejšega Srca Jezusovega (1928–1932), ki velja za eno najlepših evropskih cerkva iz prejšnjega stoletja.

Plečnikova dediščina predstavlja eno najmočnejših in najbolj dragocenih kulturnih vezi med Slovenijo in Češko.