Veleposlaništvo RS Praga /Konzularne informacije /Vizne informacije /Vstop Slovenije v Schengen /

Vstop Slovenije v Schengen - 21.12.2007

Z 21.12.2007 je Slovenija vstopila v schengensko območje. S tem dnem so diplomatsko konzularna predstavništva RS začela izdajati schengenske vizume. Tujec z schengenskim vizumom, ki je po tem datumom izdan na veleposlaništvu RS lahko potuje po celotnem schengenskem območju, razen če ni njegova veljavnost ozemeljsko omejena.

Vizumi, ki jih izdali slovenska diplomatsko konzularna predstavništva pred širitvijo schengenskega območja, ostanejo nacionalni/slovenski vizum in ne postane schengenski vizum, tudi če njihova veljavnost sega v obdobje po 21.12.2007.

Z vstopom Slovenije v schengensko območje se je bistveno povečala tudi mreža diplomatsko konzularnih predstavništev v tujini, kjer je možno pridobiti vizum za vstop v Slovenijo. Kljub temu, da vizumi načeloma veljajo za celotno schengensko območje pa vizuma ni možno pridobiti na kateremkoli predstavništvu katerekoli chengenske države. V schengenskem pravnem redu je načelo pristojnega predstavništva eno od pomembnejših načel. To pomeni, da morajo tujci, ki potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo, zanj zaprositi na pristojnem slovenskem diplomatsko konzularnem predstavništvu, pa čeprav ta vizum potem velja za celotno schengensko območje. Vendar se je z vstopom v schengensko območje omogočilo sklepanje dogovorov tudi z ostalimi schengenskimi državami za zastopanje v vizumskem poslovanju. V primeru takšnega dogovora lahko tujec za schengenski vizum, ki ga potrebuje za vstop v Slovenijo, zaprosi tudi na predstavništvu druge schengenske države s katerim ima Slovenija sklenjen takšen dogovor. Tako je bilo 43 slovenskim diplomatsko konzularnim predstavništvom dodanih še 58 dodatnih lokacij, kjer lahko tujci zaprosijo za schengenski vizum, ki ga potrebujejo za vstop v Slovenijo. Na tem seznamu predstavništev (Slovenije in drugih schengenskih držav) (pdf, 110k) lahko preverite kje vse je v tem trenutku možno zaprositi za schengenski vizum z namenom vstopa v Slovenijo.

Za boljši pregled vam prilagamo tudi tabelo vseh aktualnih zatopanj (pdf, 118k) v okviru vseh schengenskih držav. V kolonah so z s črko x označena lastna predstavištva schengenskih držav. Tam kjer te oznake ni je lahko oznaka druge schengenske države, ki v tem kraju izvaja zastopanje v vizumskem poslovanju. 

V posameznih državah zastopanje v vizumskem poslovanju iz različnih razlogov niso dogovorjena. MZZ se bo še naprej trudilo tudi v teh državah doseči dogovor o zastopanju v vizumskem poslovanju o čemer bomo javnost tudi sproti obveščali.