Veleposlaništvo RS Praga /O veleposlaništvu /

Uvodnik

Veseli nas, da vas lahko pozdravimo na naši spletni strani.

Pokojni češki predsednik Václav Havel je v predgovoru k slovenski izdaji svoje knjige "Živeti v resnici" zapisal: "Z izjemo Slovakov bi težko našli druga dva slovanska naroda, ki bi med seboj bila povezana s tako tesnim notranjim odnosom, kakor so ravno Slovenci in Čehi."

Slovenci imamo zares zelo dolgo tradicijo odličnih odnosov s Čehi, ki segajo več stoletij nazaj, danes pa se odražajo na vseh področjih življenja. Državi imata razvejane politične odnose, rastočo medsebojno gospodarsko izmenjavo ter bogato kulturno sodelovanje; velikega pomena pa je tudi regionalno sodelovanje in sodelovanje med številnimi pobratenimi mesti. Praga je ena izmed najbolj priljubljenih mestnih turističnih destinacij za slovenske turiste, Slovenija pa vsako leto gosti več čeških turistov.

Slovence in Čehe veže bogata skupna zgodovina srednjeevropskega prostora. Jakob Petelin Gallus, Matija Majar Ziljski, Matija Murko, Zofka Kveder, Mihajlo Rostohar, Gašper Rojko ter seveda Jože Plečnik je le nekaj imen, ki so na Češkem zapustili neizbrisen pečat. Zlasti delo in osebnost arhitekta Jožeta Plečnika sta Slovence močno povezala s Prago, praškim gradom in cerkvijo Presvetega srca Jezusovega na Vinohradih. Na vrsto slovenskih izobražencev in politikov je imela močan vpliv politična misel prvega češkoslovaškega predsednika Masaryka, očeta sodobne češke državnosti.

S praškim gradom sta povezana še dva pomembna slovenska elementa, ki ju velja izpostaviti. Leta 2013 je v Katedrali Sv. Vida na Hradčanih svoje spominsko obeležje dobil tudi grob slavne Celjanke in trikratne kraljice Barbare Celjske, ki je vklesan v rdeč kamniti tlak ob oltarju Andrejeve kapele. Barbara Celjska je bila leta 1437 okronana tudi s češko krono, umrla je sredi julija 1451 v Mělníku na Češkem in bila z vsemi kraljevskimi častmi pokopana med veliki imeni češke zgodovine v  že omenjeni katedrali.

Posebno vez med narodoma pa od konca leta 2014 predstavljajo tudi potomke najstarejše trte na svetu iz Maribora, ki so posajene na južnih, Plečnikovih vrtovih praškega gradu ob doprsnem kipu, posvečenemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Potomke trte so bile s strani mariborskega župana slavnostno predane ob prisotnosti obeh predsednikov, Zemana in Pahorja.

Velja omeniti tudi, da je avtor prvega dela stiških rokopisov iz 14. stoletja češki menih. Ustvarjalna leta svojega življenja so v Sloveniji preživeli češki izumitelj Josef Ressel, fotograf Josip Pelikan, glasbenika Václav Talich in vsem Slovencem poznani Anton Foerster, režiser priljubljenih slovenskih filmov František Čáp in drugi.  Pred drugo svetovno vojno so bili  Čehi pomembni investitorji v bančni in tekstilni sektor v Sloveniji.

V naročju Grintovške skupine v Kamniško-Savinjskih Alpah smo julija 2020 praznovali že 120. obletnico postavitve Češke koče. Koča, ki je bila zgrajena v krnici pod severno steno Grintovca (2558), najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp, je kot edina slovenska koča ohranila svojo zunanjo podobo izpred več kot sto let, njen izgled pa kaže na značilen češki ljudski arhitekturni slog. Med pobudniki za njeno gradnjo so bili češki planinci, ki so že pred več kot sto leti radi zahajali v slovenske gore in občudovali njihove lepote, med glavnimi organizatorji pa je bil dr. Karel Chodounský.

V času prve svetovne vojne je na ozemlju današnje Slovenije potekala Soška fronta, ki je terjala številna življenja slovenskih, kakor tudi  preko 30.000 čeških vojakov. Potovalna razstava pripravljena v ta namen osvetljuje številne zanimive elemente in vezi, ki so se med narodoma stkale v tistem težkem in krutem času.

Že v času jugoslovanske kraljevine je bil kot prvi poslanik v Prago napoten Ivan Hribar, slovenski politik. Pred drugo svetovno vojno sta tu službovala Bogumil Vošnjak in Albert Kramer. Slovenec je bil tudi prvi poslanik po drugi svetovni vojni, dr. Darko Černej. Za krepitev kulturnih stikov je bil v tem času najbolj zaslužen dr. Oton Berkopec.

Danes sta državi partnerici v E vropski uniji, v Zvezi Nato in v srednje-evropskem prostoru. Kot srednjeevropska država ima Slovenija z drugimi državami tega območja večstoletne zgodovinske, politične in kulturne vezi; to je tudi izvirni prostor kulturne dediščine in spomina. Za države Srednje Evrope so značilne politična stabilnost, varnost, ambiciozna gospodarska politika, relativno visoka kupna moč in skupne kulturne poteze, kar potrjuje središčni politični in gospodarski pomen teh držav za Slovenijo. 

Krepitev sodelovanja med državama na vseh področjih je temeljno in trajno poslanstvo našega veleposlaništva.

Veleposlaništvo si bo prizadevalo, da bodo pričujoče spletne strani koristne in zanimive za vse, ki želite izvedeti čim več informacij o Sloveniji ter o številnih dogodkih, ki jih organiziramo na območju Češke republike. Veseli bomo vašega obiska!

Najdete nas tudi na Facebooku in Twitterju, kjer vsak dan najdete zanimive in sveže informacije o prelepi Sloveniji in njenih prebivalcih.

Za turistične informacije pa predlagamo obisk spletne strani www.slovenia.info.

Dobrodošli pri nas!