Veleposlaništvo RS Praga /O veleposlaništvu /

Uvodni nagovor

 

Veseli nas, da vas lahko pozdravimo na naši spletni strani.

Pokojni predsednik Vaclav Havel je v predgovoru k slovenski izdaji svoje knjige "Živeti v resnici" zapisal: "Z izjemo Slovakov bi težko našli druga dva slovanska naroda, ki bi med seboj bila povezana s tako tesnim notranjim odnosom, kakor so ravno Slovenci in Čehi."

Slovenci imamo zares zelo dolgo tradicijo odličnih odnosov s Čehi, ki segajo vsaj v 19. stoletje, danes pa se odražajo na vseh področjih življenja. Državi imata razvejane politične odnose, rastočo medsebojno gospodarsko izmenjavo ter bogato kulturno sodelovanje; velikega pomena pa je tudi sodelovanje v okviru Višegrajske skupine. Praga je ena izmed najbolj priljubljenih mestnih turističnih destinacij za slovenske turiste.

Slovence in Čehe veže bogata skupna zgodovina srednjeevropskega prostora. Jakob Petelin Gallus, Matija Majer Ziljski, Matija Murko, Zofka Kvedrova, Mihajlo Rostohar ter seveda Jože Plečnik je le nekaj imen, ki so na Češkem zapustili neizbrisen pečat. Zlasti delo in osebnost arhitekta Jožeta Plečnika so Slovence močno povezali s Prago, praškim gradom in cerkvijo Presvetega srca Jezusovega na Vinohradih. Na vrsto slovenskih izobražencev in politikov je imela močan vpliv politična misel češkega predsednika Masaryka, očeta sodobne češke državnosti.

S praškim gradom sta povezana še dva pomembna slovenska elementa, ki ju velja izpostaviti. Leta 2013 je v Katedrali Sv. Vida na Hradčanih svoje spominsko obeležje dobil tudi grob slavne Celjanke in trikratne kraljice Barbare Celjske, ki je vklesan v rdeč kamniti tlak ob oltarju Andrejeve kapele. Barbara Celjska je bila leta 1437 okronana tudi s češko krono, umrla je sredi julija 1451 v Melniku na Češkem in bila z vsemi kraljevskimi častmi pokopana med veliki imeni češke zgodovine v  že omenjeni katedrali.

Posebno vez med narodoma pa od konca leta 2014 predstavljajo tudi potomke najstarejše mariborske trte na svetu, ki so posajene na južnih, Plečnikovih vrtovih praškega gradu ob doprsnem kipu, posvečenemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Potomke trte so bile s strani mariborskega župana slavnostno predane ob prisotnosti obeh predsednikov, Zemana in Pahorja.

Velja omeniti tudi, da je avtor prvega dela stiških rokopisov iz 14. stoletja češki menih. Ustvarjalna leta svojega življenja so v Sloveniji preživeli češki izumitelj Josef Ressel, fotograf Josip Pelikan, glasbenika Vaclav Talich in vsem Slovencem poznani Anton Foerster, režiser priljubljenih slovenskih filmov František Čap in drugi.  Pred drugo svetovno vojno so bili  Čehi pomembni investitorji v bančni in tekstilni sektor v Sloveniji.

V naročju Grintovške skupine v Kamniško-Savinjskih Alpah smo julija 2015 praznovali že 115. obletnico postavitve Češke koče. Koča, ki je bila zgrajena v krnici pod severno steno Grintovca (2558), najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp, je kot edina slovenska koča ohranila svojo zunanjo podobo izpredveč kot sto let, njen izgled pa kaže na značilen češki ljudski arhitekturni slog. Med pobudniki za njeno gradnjo so bili češki planinci, ki so že pred več kot sto leti radi zahajali v slovenske gore in občudovali njihove lepote, med glavnimi organizatorji pa je bil dr. Karl Chodounski. Danes je potovanje med Češko in Slovenijo lažje. Prestolnici Praga in Ljubljana sta namreč povezani z direktno letalsko linijo slovenskega nacionalnega prevoznika Adria Airways, let pa traja manj kot eno uro.

V času Prve svetovne vojne je na ozemlju današnje Slovenije potekala Soška fronta, ki je terjala številna življenja slovenskih, kakor tudi  preko 30.000 čeških vojakov. Potovalna razstava pripravljena v ta namen bo osvetlila številne zanimive elemente in vezi, ki so se med narodoma stkale v tistem težkem in krutem času.

Že v času jugoslovanske kraljevine je bil kot prvi poslanik v Prago napoten Ivan Hribar, kasnejši ljubljanski župan. Pred drugo svetovno vojno sta tu službovala Bogumil Vošnjak in Albert Kramer. Slovenec je bil tudi prvi poslanik po 2. svetovni vojni, dr. Darko Černej. Za krepitev kulturnih stikov je bil v tem času najbolj zaslužen dr. Oton Berkopec. Danes sta državi partnerici v EU, v Natu in v srednje-evropskem prostoru.

Krepitev sodelovanja med državama na vseh področjih je temeljno in trajno poslanstvo našega veleposlaništva.

Veleposlaništvo si bo prizadevalo, da bodo pričujoče spletne strani koristne in zanimive za vse, ki želite izvedeti čim več informacij o Sloveniji ter o številnih dogodkih, ki jih organiziramo na območju Češke republike. Veseli bomo vašega obiska!

Najdete nas tudi na Facebooku, kjer vsak dan najdete zanimive in sveže informacije o prelepi Sloveniji in Slovencih.

Za turistične informacije pa predlagamo obisk spletne strani www.slovenia.info.

Dobrodošli pri nas !